eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Veszélyes szerb bűnözőket vettek őrizetbe Spanyolországban

Több, gyilkosságokkal gyanúsított szerb férfit vettek őrizetbe Spanyolországban az Interpol szerb nemzeti irodájának körözése alapján; a szerb és a spanyol rendőrség pénteken cserél adatokat az őrizetbe vettek személyazonosságának pontos megállapítása végett.

A szerb rendőrség péntek délelőtti információi szerint a spanyol rendőrség négy szerb férfira csapott le Valenciában: Luka Bojovicsra, Vlado Miliszavljevicsre, Szinisa Petricsre és Vladimir Mijanovicsra, aki Bojovics keresztkomája.

"A pénteki nap folyamán kicseréljük a spanyol rendőrséggel az őrizetbe vettekről készült ujjlenyomatokat, fényképeket és egyéb szükséges adatokat, hogy megbizonyosodjunk személyazonosságukról" - közölte pénteken Milorad Veljovics, a rendőrség igazgatója.

Ivica Dacsics szerb belügyminiszter csütörtök este jelentette be, hogy a spanyol rendőrség értesítette Belgrádot: késő délután Valenciában őrizetbe vettek négy szerb férfit, akik közül az egyikről feltételezik, hogy a körözés alatt álló Bojovics.

Dacsics hozzátette: a spanyol rendőrség kérése az volt, hogy ezt a hírt addig ne közöljék a nyilvánossággal, amíg nem ellenőrzik az őrizetbe vettek személyazonosságát.

Bojovicsot 2010 szeptembere óta körözi a szerb rendőrség több gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt. A belgrádi különleges bíróság - távollétében - eljárást folytat ellene egy 2004-es gyilkossági kísérlet és kettős gyilkosság miatt.

Bojovicsnak akkor veszett nyoma, amikor 2010 júniusában horogra került a hírhedt zimonyi klán két tagja: Szretko Kalinics és Milos Szimovics. Kalinics közvetlen részese volt a Zoran Djindjics néhai miniszterelnök elleni merényletnek, és a minap sikertelen szökési kísérletet hajtott végre az egyik belgrádi börtönből.

Miliszavljevics a zimonyi klán meggyilkolt vezérének, Dusan Szpasojevics Siptárnak az egyik legközelebbi munkatársa volt. A zimonyi klán tagjai által elkövetett szerbiai bűncselekmények miatt távollétében 40 évi, a Djindjics elleni merényletben való részvételéért pedig 35 évi fegyházra ítélték.

A belgrádi média szerint a Bojovics-féle klán legfőbb gyilkossági végrehajtója Szinisa Petrics volt. Annak idején mint a legelvetemültebb szerbiai gyilkos, Magda Marinko csoportjának a tagját halálra ítélték, de mindmáig tisztázatlan körülmények között "kiszabadították" a börtönből.

"Ha megállapítják az őrizetbe vettek személyazonosságát, azaz kiderül, hogy valóban Bojovicsot tartóztatták le, akkor Szerbia gyorsított eljárásban kéri azonnali kiadatását" - jelentette ki Szlobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia és Spanyolország között kiadatási egyezmény van érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×