eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem változik Magyarország euroatlanti elkötelezettsége

Napokon belül elfogadja a kormány a nemzeti biztonsági stratégiát - hangzott el a Magyar Külügyi Intézetben a "Prioritások a külpolitikai stratégiai dokumentumban" című előadáson.

A következő napokban fogadhatja el a kormány a külpolitikai stratégia "leányát", a nemzeti biztonsági stratégiát - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója.

Mint mondta, a stratégiáról egyeztettek ugyan a parlamenti pártokkal, de a dokumentum nem konszenzusos. Hangsúlyozta, hogy a területi helyett a funkcionális megközelítésre helyezték a hangsúlyt, de részleteket a dokumentumból csak annak elfogadás után közölnek.

Sztáray Péter szerint a magyar külpolitika egyik prioritásával, az úgynevezett globális nyitással az euroatlanti elkötelezettség nem változik, és továbbra is a NATO-n belüli kollektív védelem az első számú biztonsági forrás Magyarország számára.

A keleti irányú nyitásról azt mondta: a zászlóshajó Ukrajna, Oroszország és Moldova. A Nyugat-Balkánról szólva emlékeztetett, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy márciusban Szerbia megkapja az uniós tagjelölti státuszt. Sztáray Péter szerint Montenegró az év második felében elkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat is, és elképzelhetőnek tartja, hogy májusban NATO-meghívást is kap.

Koszovóról és Macedóniáról azt mondta: a cél, hogy ne szigetelődjenek el, mert annak negatív kihatásai lennének az európai biztonságra. Végezetül Latin-Amerikáról szólva kifejtette: erre a térségre is jobban kell figyelni, ezért erről készül egy külön stratégia is; márciusban pedig megrendezik a Magyarország - EU - Latin-Amerika Fórumot, amely a gazdasági és tudományos együttműködést hivatott fejleszteni.

Hóvári János helyettes államtitkár kifejtette: Magyarországon modernizációs folyamat zajlik, a külpolitikai paramétereket is a megváltozott viszonyokhoz kell alakítani. A Külügyminisztérium munkatársainak állandó külföldi jelenléte ellenére az országimázsért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felel, és az új piacok keresését pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítja - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×