eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elutasította Szíria az Arab Liga új rendezési tervét

A szíriai kormány elutasított hétfőn az Arab Liga új rendezési tervét, amelyet a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősített.

"Szíria elutasítja az ellene hozott döntéseket, amelyek kívül esnek az arab munkaterven, és úgy véli, hogy megsértik nemzeti szuverenitását, és nyilvánvaló beavatkozást jelentenek belügyeibe" - jelentette ki egy szíriai kormányzati tisztviselő, akit az állami televízió idézett híradásában.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnapi kairói ülésükön fogadták el a szíriai helyzet rendezésére kidolgozott új tervet, amelyben felszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállításának céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. A miniszterek döntöttek arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik jóváhagyásra minden kezdeményezésüket.

Damaszkusz szerint egy ilyen döntés az Arab Liga alapokmányának megsértését jelenti.

"Az Arab Liga miniszteri tanácsának inkább vállalnia kellett volna a felelősséget, leállítva a terroristák pénzelését és fegyverekkel való ellátását" - mondta a tisztviselő, hangsúlyozva, hogy a külügyminiszterek döntései "nem akadályozzák meg Szíriát reformpolitikájának folytatásában, valamint abban, hogy szavatolja a biztonságot és a stabilitást a népnek".

Burhan Galjún, az ellenzék többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács vezetője már vasárnap üdvözölte az új tervet, de leszögezte, hogy addig nem tárgyalnak a rendszer képviselőivel, amíg Aszad elnök le nem mond.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×