eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Visszatérhet a politikai életbe a malajziai ellenzéki vezető

Felmentette a homoszexualitás vádja alól Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnök-helyettest a malajziai felső bíróság. A karizmatikus ellenzéki vezető a bírósági határozat után úgy nyilatkozott, hogy győzött az igazság. A bírósági ítéletet üdvrivalgással fogadta a törvényszék épülete előtt összegyűlt több ezres tömeg, Ibrahim pedig fogadkozott, hogy megnyeri a következő választást, s a korrupt kormányt a nép megfosztja hatalmától.

A volt miniszterelnök-helyettes elleni bírósági eljárást jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg a népszerű politikust, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi kapcsolata.

A nyomozóhatóságok azt állították, hogy a férfi testén talált ondósejtekből vett DNS-minták egyezést mutatnak Ibrahim DNS-ével, de Zabidin Diah bíró ítélethirdetésében úgy foglalt állást: nem lehet száz százalékos biztonsággal kizárni azt, hogy a bizonyítékokat meghamisították.

A malajziai kormány szerint a hétfői ítélet arról tanúskodik, hogy a hatalom nem befolyásolja a bírói szervek munkáját.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szex-botrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, és közölte, hogy mindkét esetben is politikai indíték húzódik mögötte.

A politikai életbe látványosan visszatért Anwar Ibrahim hárompárti koalíciója a négy évvel ezelőtt parlamenti választásokon 82 mandátumot nyert a 222 tagú parlamentben, amivel az ellenzék vezető erejévé vált. Az addig kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional - BN) 137 helyet szerzett, ami azt jelenti, hogy több mint 90 százalékos többsége 62 százalékosra apadt.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×