INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Phenjanban a helyzet változatlan

InfoRádió / MTI
Az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg "legfelsőbb vezetőjeként" méltatták Kim Dzsong Unt csütörtökön Phenjanban egy hatalmas katonai díszszemlén, amelyet az előző nap örök nyugalomra helyezett Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető - Kim Dzsong Un apja - tiszteletére rendeztek.

Az észak-koreai kommunista kormányzat először nevezte nyilvánosan "legfelsőbb vezetőnek" Kim Dzsong Unt. A Kim fiú vezetői szerepe azonban csak azt követően válik hivatalossá, ha a kommunista párt, a hadsereg és a kormány vezető tisztségviselői is megerősítik utódlását.

A sztálinista vezetésű Észak-Koreában csütörtökön ér véget a nemzeti gyász, amelyet Kim Dzsong Il december 19-én bejelentett halála miatt hirdettek. Kim Dzsong Ilt szerdán, százezrek jelenlétében megrendezett búcsúztatási szertartással helyezték örök nyugalomra.

Csütörtökön, a gyászszertartás második napján több tízezer katona sorakozott fel az észak-koreai kommunista állam megalapítójáról, Kim Ir Szenről - Kim Dzsong Un nagyapjáról - elnevezett phenjani téren, ahol az észak-koreai televízió által sugárzott felvételek szerint civilek is megjelentek.

Kim Jong Nam névleges államfő, a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke beszédében az észak-koreai párt és hadsereg "legfelsőbb vezetőjének" nevezte Kim Dzsong Unt, aki szavai szerint örökölte apja "intelligenciáját, vezetői képességeit, erkölcsi érzékét és bátorságát".

Kim Dzsong Un szintén azon az erkélyen foglalt helyet, amelyen a névleges államfő beszédét elmondta.

A díszszemle végén egy katonai kórus elénekelte az Internacionálét, s mintegy húsz ágyúlövés dördült el.

Észak-Korea lakossága helyi idő szerint délben három perces néma csenddel emlékezett Kim Dzsong Ilre, majd országszerte megszólaltak a hajók és mozdonyok hangkürtjei.

A hadsereg fontos szerepet játszik az észak-koreai rendszer fenntartásában; a másik hatalmi központ az ország egyetlen pártja, a Koreai Munkapárt.

A nemzetközi közösség szorosan figyelemmel követi, hogy a következő időszakban ki veszi kézbe a hatalmat az atomfegyverrel és hatalmas hadsereggel rendelkező észak-koreai kommunista államban, amelyet Kim Ir Szen 1948-ban alapított meg, s amelyet azóta a Kim család vezet.

A címlapról ajánljuk