INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kiapadnak a folyók Németországban

Infostart / InfoRádió
Németországban 130 évvel ezelőtt kezdték meg a rendszeres időjárás figyelést. Az adatokból kiderül, hogy az idei november a szárazságot illetően rekordot döntött, ugyanis alig három milliméternyi csapadék hullott. Az eddigi rekordot 1920 novembere tartotta, amikor tíz milliméternyi esőt jegyeztek fel. Novemberben a szárazságot tartós napsütés kísérte, elősegítve a folyók vizének párolgását.

A magas nyomású légtömeg egyszerűen nem akart elmozdulni Németország fölül, így gyakorlatilag egész novemberben sütött a nap, és szinte szemmel láthatóan apadt a folyók vízszintje.

Németország legfontosabb vízi útján, a Rajnán már a hónap közepén megkezdték a hajóforgalom korlátozását. A folyó szintje azóta Köln térségében már egy méter alá süllyedt, emiatt azonban nem kell teljesen leállítani a hajóforgalmat, csupán kevésbé lehet megterhelni az uszályokat.

Komolyabb veszélyt jelentenek viszont a folyó medrében rejlő, fel nem robbant világháborús bombák. Egy gyújtóbombát már sikerült Köln közelében ártalmatlanná tenni, és a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy jelentse, ha gyanús tárgyat észlel az egyre jobban apadó folyók vizében.

A tartós szárazság az Alpokban is komoly problémát okoz, hóesésre egyelőre nincs sok remény. Mivel azonban a téli síszezon hagyományosan Advent első vasárnapján kezdődik, sokfelé hóágyúkkal segítenek a bajon, és műhóval borítják a lesiklópályákat. Az egyébként is igen költséges beavatkozás közvetve azonban még inkább súlyosbítja a szárazságot, mert a hóágyúkat az alpesi völgyek víztározóiból töltik fel - következésképpen a mesterséges tavak szintje is riasztóan csökken.


A címlapról ajánljuk