eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Timosenko szabadon engedését követeli az Egyesült Államok

A Kijevben pénteken őrizetbe vett Julija Timosenko azonnali szabadon engedésére szólította fel az ukrán hatóságokat az Egyesült Államok. Washington kijevi nagykövetsége azt hangsúlyozza: nem kizárt, hogy politikai döntést hozott a jelenlegi ukrán vezetés a volt kormányfő ellen.

Korábban az Európai Unió és Oroszország is kifogásolta az ellenzéki politikus letartóztatását, tegnap pedig Kijev központjában tartottak tiltakozó akciót a politikus hívei. A bíróság pénteken azért rendelte el az egykori kormányfő őrizetbe vételét, mert állítólag megsértette az eljárási szabályokat az ellene indult perben, amelyben hivatali hatalommal visszaéléssel vádolják.

A vád szerint Julija Timosenko visszaélt miniszterelnöki hatalmával 2009-ben, amikor a kormány jóváhagyása nélkül, túl magas áron kötött gázvásárlási szerződést Oroszországgal, és ezzel kárt okozott Ukrajnának. A politikus ártatlannak tartja magát az ügyben. Az orosz külügyminisztérium az őrizetbe vétel után nem sokkal azt hangsúlyozta: a 2009-es gázmegállapodásoknál betartották a két ország törvényeit és a nemzetközi normákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×