eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

A Kadhafi-erők 25 harckocsiját lőtte ki a NATO

Moammer Kadhafi líbiai vezető hadseregének 25 harckocsiját lőtték ki vasárnap a NATO harci gépei: 11-et a keleti Adzsdábíja felé vezető úton, előzőleg, reggel pedig 14-et a nyugati Miszráta külterületén - közölte a szövetség líbiai légi hadműveletének parancsnoka.

Charles Bouchard altábornagy szükségesnek ítélte a csapásokat, mivel a Kadhafi-rezsimhez hű erők tüzérsége lövi a polgári lakosságot. "A civilek védelmét segítendő további kemény csapásokat mérünk ezekre az erőkre" - mondta.

Egybehangzó források szerint legkevesebb 11 lázadót és egy civilt öltek meg szombat óta a Kadhafi-erők fegyverei a Miszráta elleni támadásban, ahol a NATO több légitámadást is végrehajtott vasárnap. A város kórházának egyik illetékese szerint előző nap kilenc lázadó holttestét és 14 sebesültet vittek be hozzájuk Adzsdábíja körzetéből.

"Hat lázadó halt meg egy mecsetben, amelyet rakétatalálat ért" - mondta a felkelők egyik szóvivője. Vasárnap legkevesebb két lázadó és egy civil lelte halálát, nyolcan pedig megsebesültek egy másik kórház orvosának közlése szerint, ahova szintén vittek áldozatokat.

Vasárnap is folytatódtak a harcok Adzsdábíja nyugati kijárata körül. Lázadók elmondása szerint NATO-légicsapások érték a kormányerőket, és legkevesebb 15 holttestet lehetett látni. Egy Reuters-tudósító elszenesedett tetemeket látott két, egymástól mintegy 300 méterre lévő helyszínen a város nyugati külterületén, amelyet Kadhafi erői egész nap támadtak.

A lázadók azt állították vasárnap, hogy foglyul ejtettek 15 algériai zsoldost Adzsdábíjában, és megöltek három másikat az előző napi heves harcokban. "Szomorú dolog ez, (tekintve, hogy Algériában is) ugyanolyan diktatúra van, mint nálunk" - mondta a felkelők egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a foglyokkal jól bánnak.

Egy orvos az EFE spanyol hírügynökségnek vasárnap délután úgy nyilatkozott Adzsdábíjából, hogy Kadhafi csapatai elhagyták a várost a NATO légicsapásai nyomán.

Vasárnap közben megérkezett Tripoliba az Afrikai Unió (AU) államfői közvetítő csoportja: Jacob Zuma dél-afrikai elnök és az AU eseti bizottságának többi tagja - a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia és Uganda államfője - a nyugat-afrikai Mauritániában találkoztak, s repültek onnan tovább Líbiába.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×