eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vetekszik az Eiffel-toronnyal a párizsi csúcsirodaház

Franciaország legmagasabb, 300 méteres irodaházát építi fel 2016-ig a La Défense külvárosi üzleti negyedben az Unibail-Rodamco ingatlanfejlesztő. A Thom Mayne amerikai építész tervezte Phare (Világítótorony) toronyépület magassága vetekszik az Eiffel-toronyéval, és a francia főváros új meghatározó városképi eleme lesz.

A felhőkarcoló 69 emeletének hasznos alapterülete 147 ezer négyzetméter lesz, ebből 2500 négyzetméter szolgál kereskedelmi célokat.

A beruházás technikai és pénzügyi kérdéseiről a hét végén írták alá a legfontosabb elvi megállapodásokat, s a cég közlése szerint 2012 elején indulhat az építkezés, ha addig sikerül rendezni az építési engedély ellen márciusban emelt panaszokat.

A befektető cég elnök-vezérigazgatója, Guillaume Poitrinal szerint a párizsi régióban hiány van jó minőségű és gazdaságos, hatékony energiafelhasználású irodaházakból. A Világítótornyot például olyan rozsdamentes acéllal fogják burkolni, amely 50 százalékban kiküszöböli a napsugarak hatását.

A felhőkarcoló tetején a világ legmagasabban fekvő luxuséttermét alakítják ki.

Az Európa vezető üzletiingatlan-fejlesztő cégének számító Unibail-Rodamco reméli, hogy hamarosan engedélyt kap egy másik toronyépület, a 63 ezer négyzetméteres Majunga építésére is.

A Majunga az időközben törölt Signal-tervvel együtt része lett volna annak a nagyszabású fejlesztésnek, amelyet 2006-ban illetékes megyei vezetőként, még elnökké választása előtt kezdeményezett Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnök a La Défense negyed fellendítésére.

A terv 450 ezer négyzetméternyi iroda és 100 ezer négyzetméternyi lakás építését irányozta elő 2015-ig a városnegyedben, ahol 150 ezren dolgoznak, de csak 20 ezren laknak. Az üzleti negyed 3 millió négyzetméternyi irodájában 2500 cég működik, közülük 1200-nak itt van a székhelye.

A 301 méter magasnak és csaknem százszintesnek megálmodott, Jean Nouvel sztárépítész által tervezett Signal-torony projektjét befektetők hiányában hivatalosan is törölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×