eur:
389.05
usd:
361.35
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Orbán Viktor erősítené a kapcsolatokat Moszkvával

A magyar-orosz kapcsolatok hosszú távú rendezésére irányuló reményét fejezte ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tartott találkozón Moszkvában.

Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió a magyar elnökség alatt is együttműködik Oroszországgal. "Jövő év első felében Magyarország látja el a soros elnökséget az EU-ban, ami nagyon fontos

számunkra, és remélem, hogy ezen időszak alatt az unió megfelelő lendületet biztosít az Oroszországgal való együttműködéshez" - mondta az orosz kormányfő az ITAR-TASZSZ tudósítása szerint.

Putyin elmondta, hogy Orbán Viktorral tárgyalnak az energiaszektorról, a nukleáris ipar tervezett fejlesztéseiről, a közlekedésről, a csúcstechnológiáról, és a nanotechnológiában már elkezdett lépésekről és tervekről.

Az orosz kormányfő szerint támogatni kell a beruházásokat a két ország között, amely nagyjából egyenlő arányú jelenleg. Magyar vállalkozások mintegy kétmilliárd dollárt fektettek be Oroszországban, míg orosz cégek hárommilliárdot ruháztak be Magyarországon. Putyin beszélt arról is, hogy

<

Fotó: Burger Barna

rosszul érintette a válság a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, de idén az első kilenc hónapban már harmadával nőtt a kereskedelem a két ország között.

"Egy nehéz időszak ért véget Magyarországon, egy új korszak pedig elkezdődött, és hosszú távú kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal. Már kinyilvánítottam, hogy Oroszországra gazdasági, politikai és katona nagyhatalomként tekintünk, és remélem, hogy a találkozó révén sikerül a kapcsolatokat erősebbé fűzni a 21. század szellemében" - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Folytatódnak a tárgyalások a Surgutneftegas Mol-részesedéséről

Az orosz és a magyar kormányfő kedden tárgyalt a Surgutneftegas(Szurgutnyeftyegaz) Mol-részesedésének a kérdéséről, és további megbeszélésekre kerül sor - közölte az orosz kormányfő sajtótitkára.

"A Mol-kérdésről tárgyaltak, a megbeszélések folytatódnak" - mondta Dmitrij Peszkov a Reutersnak Vlagyimir Putyin orosz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök keddi moszkvai megbeszélései után.
Ugyanezt idézte a Dmitrij Peszkovtól az orosz Interfax hírügynökség is.

Ezzel kapcsolatban a Vesztyi.Ru orosz hírportál emlékeztetett Vlagyimir Putyin múlt héten pénteken tett kijelentésére. Az orosz kormányfő a legnagyobb német vállalatok vezetőivel tartott találkozón akkor azt mondta, hogy "a legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Surgutneftegas megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt".

A Surgutneftegas 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a Mol barátságtalan lépésnek tekintett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×