eur:
387.46
usd:
357.03
bux:
68349.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb robbanás az új-zélandi szénbányában

Kilenc napon belül már a negyedik robbanás történt abban az új-zélandi szénbányában, ahol 29 bányász rekedt a föld alatt és vesztette életét a hatóságok közlése szerint. Az újabb detonáció jelentősen hátráltatja a holttestek felszínre hozását.

Nagy mennyiségű füst és láng csapott ki a Pike River vállalat bányájának függőleges szellőzőaknájából. "A füst most más, már nem gáztűzről, hanem széntűzről van szó - mondta újságíróknak Peter Whittall vállalatvezető. - De hogy hol van ez a széntűz és milyen nagy, azt nem tudjuk."

Lehetséges, hogy a bányát egy időre légmentesen le kell zárni, hogy elfojtsák az oxigént - folytatta Whittall, de nem tudta megmondani, meddig tarthat ez. Mint mondta, a robbanások nagy mennyiségű szenet mozgattak ki, "így sok éghető fűtőanyag van a bányában". A gáztüzet viszonylag könnyű kioltani, ha viszont a szénréteg kap lángra, az "egészen más ügy" - tette hozzá.

A vasárnapi robbanásnak nincsenek sérültjei, de a bányabejárat közelében dolgozókat biztonsági okokból elvitték a környékről.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Magyarországon 2 gigawatt potenciálisan értékesíthető, már termelő naperőművi kapacitás épült fel az elmúlt években. További 1 gigawatt még megépítendő, de a tervezése és engedélyezése már olyan fázisban tart, ami már így is piacképessé (ready to build) teszi a projekteket. Az erőművek mérete szerint a piac elaprózódott, ám a tulajdoni arányok miatt további koncentráció nem várható. Ennek ellenére a napelemparkok piaca felfutás előtt áll - írja elemzésében Szőlősi Ferenc a KPMG Corporate Finance Advisory üzletágának igazgatója és Börözc Artúr Zoltán, a tanácsadócég Energy & Utilities üzletágának igazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×