eur:
385.86
usd:
355.25
bux:
68399.5
2024. május 21. kedd Konstantin

Megvédte a Fideszt a Frankfurter Allgemeine Zeitung

Végzetes meghívás címmel foglalkozott hétvégi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung Paul Lendvai ausztriai publicista Frankfurtba tervezett, de biztonsági megfontolásokból végül lemondott könyvbemutatójával.

Georg Paul Hefty, a konzervatív német újság rovatvezetője a hesseni Zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítványt teszi felelőssé azért az "afférért, amely a magyartól a francia sajtóig hullámokat ver, Lendvainak kárt okoz, másokat pedig hamis fényben tüntet fel". Konkrétan azt veti a cikkíró az alapítvány szemére, hogy Lendvai tudta nélkül olyan szövegű meghívót fogalmazott a felolvasóestre, amely "tudatlanságról árulkodott, és provokálóan hatott a magyar származású érdeklődőkre".

A melléfogások közé sorolja Hefty a meghívónak azt a kitételét, amely szerint Magyarország "Kádár hatalomra jutása óta a vasfüggöny mögötti térség legliberálisabb országának számított". Ezzel szembeállítja azt a tényt, hogy az 56-os forradalom leverése után mintegy 460 embert végeztek ki, sok fiatal felkelőt azután, hogy betöltötték 18. életévüket. Ennek fényében azt állítani, hogy Kádár alatt "igen liberális" volt a légkör, embertelen cinizmus - szögezi le a cikkíró.

Azt is a szemére veti a Böll alapítványnak, hogy a meghívóba bekerült az alábbi kérdés: "Hogyan jöhetett létre újból egypárti uralom" Magyarországon? Ezt könnyű cáfolni - így a szerző -, hiszen az Országgyűlésben négy frakció foglal helyet. Ezen túlmenően "a jelenlegi jobboldali kormány szimpatizánsait fölösleges az +újból+ szóval a kommunista egypártrendszerrel egy nevezőre hozni; bezzeg Edmund Stoiber (bajor miniszterelnök) kétharmados parlamenti többsége idején a Zöldek nem vetemedtek efféle történelmi párhuzamokra" - jegyezte meg Hefty.

Véleménye szerint egy ily módon beharangozott rendezvény ellen "elkerülhetetlen volt a tiltakozás, amelybe belekeveredett a jeles résztvevő neve" is. Lendvai - saját közlése szerint - nem kapott fenyegetéseket, viszont tudomásul vette, hogy a rendezők a nagyszámú fenyegetésre hivatkozva lemondták a felolvasóestet.

A 81 éves publicistát más városokban rendre népes közönség köszönti és dicséri - emlékeztetett Hefty, felidézve a csütörtöki berlini estjét, amelyen a Német-Magyar Társaság elnöke a szervezet tiszteletbeli tagjává fogadta a magyar születésű publicistát, "szívélyes szavakkal kárpótolva őt az előző napok izgalmaiért". "Akadnak ugyanakkor sokan, akik a Böll alapítványtól függetlenül bírálják vagy gyalázzák Lendvait. A legtöbbjük Magyarországon található - írta a szerző a kuruc.infóra és egyéb internetes oldalakra utalva, - "ahol +hírhedt magyargyűlölőként+ szidalmazzák a publicistát, aki - mint új könyve címe is elárulja - ma is a hazájának tekinti Magyarországot".

Hefty megállapítása szerint a magyar szélsőjobboldaliak minden mértéket elveszítettek. Annál bornírtabbak azok a kísérletek, amelyek egy kalap alá próbálják venni Orbán Fideszét a szélsőséges Jobbikkal, amint ezt a hesseni Böll alapítvány tette - zárta írását a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×