eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gurmai Zita szerint fel kell gyorsítani Afrika és az EU együttműködését

Nincs az Európai Uniónak vesztegetnivaló ideje, mert minden más kontinens leelőzi az Afrikával folytatott gazdasági együttműködésben - mondta Gurmai Zita, aki az Európai Parlament (EP) delegációjának tagjaként részt vett Tripoliban az EP és a Pán-afrikai Parlament képviselőinek közös tanácskozásán.

A parlamenti küldöttségek szombati tanácskozása megelőzte az Európai Unió (EU) és az Afrikai Unió (AU) hétfői, harmadik csúcsértekezletét. Gurmai Zita szerint rendkívüli várakozás előzi meg a csúcstalálkozót, tekintettel arra, hogy a 2000-ben kezdődött együttműködési folyamatban hétéves szünet volt a lisszaboni EU-csúcs előtt. A mostani csúcstalálkozó abban különbözik az előzőektől, hogy vele egy időben számos rendezvényre került sor, egyebek mellett európai-afrikai ifjúsági találkozót és gazdasági fórumot is tartottak.

Az MSZP-s EP-képviselő a parlamenti küldöttségek tanácskozásán felhívta a figyelmet arra, hogy mialatt Afrika és az EU egymás mellett "topog", minden más kontinens felgyorsította kapcsolatait Afrikával. Az EU számára Afrika lehet az egyik legfontosabb gazdasági partner, de szerinte ehhez "világos akciókra" van szükség, és sokkal komolyabban kell venni a millenniumi célkitűzéseket. A két kontinens a regionális integráció, az energiaipar és az éghajlatváltozás, a béke és a biztonság, a globális kormányzás, az emberi jogok és a munkahelyteremtés területén szándékozik fejleszteni az együttműködést.

Az EU-AU csúcstalálkozót legfőképpen a közös befektetéseknek és munkahelyteremtésnek szentelik. Gurmai Zita szerint a parlamenti képviselők szombati tanácskozásán a migráció kérdése került előtérbe, de szó volt mezőgazdasági kérdésekről, a közös fejlesztésekről és a pénzügyi válság következményeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×