eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Anglia lefagyott

Hóviharokkal kísért kemény fagyok okoznak jelentős fennakadásokat Nagy-Britanniában, ahol csaknem két évtizede nem kezdődött ilyen korán a tél.

Szombatra 35-40 centiméternyi hó hullott Anglia északkeleti térségeiben és Skóciában. A brit meteorológiai szolgálat szerint a havazás egész hétvégén folytatódik, és várhatóan átterjed a déli országrészekre, így Londonra is.

Mindehhez olyan kemény fagy járul, amilyen Nagy-Britanniában tél közepén is ritka: szombaton még a déli térségekben is mínusz 10 fok körüli hőmérsékleteket mértek, és az előrejelzés szerint vasárnap még hidegebb lesz.

A távlati prognózis azt mutatja, hogy a fagyos idő akár két hétig is eltarthat.

A meteorológiai szolgálat az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az évszakos átlagnál 15-20 fokkal hidegebb, havazással kísért téli időjárás miatt.

Anglia északkeleti térségeiben szombaton több behavazott országutat és autópályát lezártak, és az országrész repülőterein is akadozik a forgalom.

Az AA, a legnagyobb brit autóklub szóvivője a BBC-nek elmondta: a szervezet központjába szombat reggel óta óránként átlagosan 900 segélykérő hívás fut be a nagy hidegben és a hóban elakadt, elromlott járművek vezetőitől.

A rendőrség felszólította a havazástól leginkább érintett térségek lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetben keljenek útra.

Nagy-Britanniában 1993 óta nem volt ilyen kiterjedt havazás és fagy az évnek ebben a szakaszában.

Az előző brit tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×