eur:
401.96
usd:
366.21
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Százéves indiai egyetemista

Meglepő bejelentéssel ünnepelte századik születésnapját a hét végén az indiai Bólarám Dász: ismét egyetemre fog járni, hogy doktori címet szerezzen.

"Oly sok mindent csináltam már életemben, legyen szó politikáról, társadalomról, vallásról vagy közigazgatásról - mondta az újdonsült egyetemista, aki öltönyben, nyakkendőben, fején Gandhi-sapkával köszönte meg a jó kívánságokat. - Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy szert tegyek a doktori címre is, egyszersmind kielégítve a tanulás utáni vágyamat".

Mint kiderült, már be is iratkozott az Asszám állambeli Gauháti Egyetemre. Valószínűleg ő a legidősebb egyetemista az egymilliárd lakosú földrésznyi országban.

Bólarám Dász tizenkilenc éves volt, amikor bebörtönözték, mert 1930-ban részt vett a brit uralom elleni tiltakozó megmozdulásokban. Két hónapot töltött munkatáborban, majd szabadulása után kereskedelmet és jogot tanult. 1945-ben tagja lett a Kongresszus Pártnak, amely két évvel később kivívta India függetlenségét.

Élete során volt már tanár, ügyvéd, köztisztviselő, kerületi bíró. 1971-ben vonult nyugdíjba. Öt fia és egy lánya van.

A tudományos fokozat megszerzése érdekében a hindu vallás liberálisabb, egyistenhitű áramlatáról kíván doktorit írni.

Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×