eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dél-Korea nagyon aggódik

Aggasztóvá vált az észak-koreai nukleáris fenyegetés, különös tekintettel arra, hogy a világtól elszigetelt állam folyamatos erőfeszítéseket tesz atomfegyverei fejlesztésére - idézett szerdán egy dél-koreai kormányzati tisztségviselőt a Dzsungang Ilbo című szöuli napilap.

"Úgy ítéljük meg, hogy Észak-Korea jelenleg teljes erőbedobással folytatja nukleáris programját, beleértve az urán magas szintre dúsítását és a Jongbjon reaktor létesítményeinek helyreállítását" - mondta ki Kim Te Hjo, a dél-koreai elnök nemzeti stratégiáért felelős titkára.

A szakértők többsége szerint az észak-ázsiai ország továbbra sem képes arra, hogy atomrobbanófejet célba juttasson, mert nem tudja az ehhez szükséges méretűre csökkenteni a robbanófejet. Kim ugyanakkor rámutatott, hogy "ha Észak-Korea csökkenteni tudná a nukleáris robbanófejek méretét - ezáltal könnyebben mozgathatóvá téve azokat -, és bevetné azokat egy harcban, az még a pontosságtól függetlenül is hihetetlen nagyságú kárt okozhatna".

A Phenjantól való félelmet most elsősorban az táplálja, hogy egy amerikai privát kutatóintézet a múlt héten jelentette: műholdas felvételekből kiderül, hogy új építkezés vagy földmunkák folynak a Jongbjon atomreaktornál. A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) közölte, hogy a helyszínen nehézgépek és építkezéshez használt eszközök vagy kotrógépek láthatók, s a jelek szerint két kisebb épületet emelnek a 2008-ban a külföldi média jelenlétében felrobbantott hűtőtorony közelében.

Két évvel ezelőtt - a hűtőtorony megsemmisítésével - Phenjan még demonstrálni kívánta a nukleáris leszerelés melletti elkötelezettségét, de miután az Egyesült Államok nem vette le a terrorizmust támogató országok listájáról, 2008 decemberében felállt a tárgyalóasztaltól, és felfüggesztette a leszerelést.

Pak Kil Jon észak-koreai külügyminiszter-helyettes a múlt héten azt közölte az ENSZ-ben, hogy országának erősítenie kell nukleáris elrettentő erejét "az amerikai fenyegetéssel szemben". Pak ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Phenjan nem használná nukleáris arzenálját egy másik nemzet megtámadására.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×