eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Reménykedik a román kormány

Románia jövőre 1,5-2 százalékos gazdasági növekedést céloz meg, 3 százalékos - plusz/mínusz egy százalékpont - infláció mellett, a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében - közölte kedden Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter. A román gazdaság immár hatodik negyedéve van recesszióban.

A román bruttó hazai termék várhatóan 1,7-1,9 százalékkal csökken az idén - jelentette ki még pénteken Vladescu.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap és Bukarest arra számított, hogy 2010-ben a román gazdaság stagnálni fog, vagy legrosszabb esetben a GDP 0,5 százalékkal csökken a tavalyi értékhez képest.

A román kormány azonban öt százalékponttal emelte júliustól az áfát, és egyéb adók bevezetésére is rákényszerült az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében, ezért most felül kell vizsgálni a gazdaság idei várható teljesítményét.

A tárcavezető - akit az Agerpres hírügynökség idézett - elmondta, hogy az idei államháztartási hiánycél nem változik, így az idén a költségvetés hiányának nem szabad meghaladnia a korábban az IMF-el közösen megállapított GDP-arányos 6,8 százalékot.

Várhatóan szerdáig tartózkodik Bukarestben az IMF küldöttsége, amely a tavaly márciusban a washingtoni pénzintézet szervezésében megkötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény soron következő felülvizsgálatát végzi. Ennek tétje, hogy Románia megkaphatja-e a hitel több mint 900 millió euró értékű, hatodik részletét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×