eur:
388.08
usd:
361.48
bux:
68911.78
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az izraeli hadsereg kész feltartóztatni a Gáza felé tartó európai hajókat

Az izraeli haditengerészet kész feltartóztatni a humanitárius segéllyel a fedélzetükön a Gázai övezet felé tartó európai hajókat - közölték izraeli katonai források.

Az izraeli kormány utasításának megfelelően a haditengerészet készenlétben áll, hogy megakadályozza a flottilla eljutását a gázai partokig. Ha a figyelmeztetés ellenére nem fordulnak vissza, a katonák felszállnak a hajókra, és egy izraeli kikötőbe irányítják őket.

A hajón utazókat hazaküldik, a szállítmányt pedig eljuttatják a Gázai övezetbe - közölte a forrás. Hozzátette: az izraeli erők számos ilyen jellegű gyakorlatot tartottak, és felkészültek egy esetleges tengeri blokád bevezetésére.

Izrael és Egyiptom 2007 júniusa, a Hamász palesztin mozgalom gázai hatalomra kerülése óta szárazföldi blokád alatt tartja az övezetet, ahol a 1,5 milliós lakosság egyebek mellett víz- és gyógyszerhiánnyal küzd. Az utóbbi hetekben Izrael engedélyezte néhány, addig tiltott árucikk, például ruhaneműk, faanyagok és alumínium bevitelét az övezetbe.

A nyolc hajóból álló flottilla Görögországból, Törökországból, Svédországból, Írországból, valamint Algériából indult. A hajók fedélzetein 500 ember utazik, köztük európai parlamenti képviselők. A vízi járművek közel 5000 tonna rakományt - cementet, gyógyszereket és oktatási felszereléseket - szállítanak, és néhány napon belül elérik az izraeli vizeket.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×