eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Halál a Facebookra, halál Amerikára!"

"Halál a Facebookra, halál Amerikára!" kiáltásokkal követelte pénteken az internetes közösségi hálózat teljes és végleges betiltását Pakisztánban több ezer tüntető, ekképp tiltakozva a Facebookra feltöltött, s Iszlámábád által "istenkáromlónak" minősített Mohamed-karikatúrák miatt.

A kormány, egy bírósági határozat nyomán szerdán, illetve csütörtökön letiltatta Pakisztánban a Facebook-hoz és YouTube-hoz való hozzáférést, miután egy felhasználó versenyt hirdetett meg "A Mohamed karikatúrák napja" címmel.

Az iszlám szigorúan tiltja a próféta bármilyen ábrázolását.

2006-ban muszlim országok sorában erőszakos tiltakozások robbantak ki, miután a dán újságokban, majd több európai ország sajtójában a prófétát ábrázoló karikatúrákat tettek közzé. 2008 június 2-án öngyilkos merényletet követtek el Dánia iszlámábádi nagykövetsége ellen, amelynek nyolc halálos áldozata volt, köztük egy dán állampolgár.

A támadást, a karikatúrák miatti megtorlásképpen, az al-Kaida vállalta magára. Az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken található a tálibok és Oszama bin Laden hálózatának fellegvára.

A tüntetők Karacsiban, Pakisztán üzleti központjában amerikai zászlókat égettek. Multan belvárosában a tiltakozók lezárták az utakat és gumiabroncsokat égettek. A Pesavárban, a törzsi területek közelében található nagyvárosban mintegy 250 diák skandált Facebook- és Amerika-ellenes jelszavakat.

A pakisztáni kormány a Wikipédia online lexikon és a Flickr fényképmegosztó elérését is korlátozta csütörtökön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×