eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyenként ezer év börtönt kaptak a madridi merénylet tettesei

Egyenként több mint ezer év börtönre ítélte a spanyol Nemzeti Bíróság az ETA baszk szeparatista szervezet három tagját a madridi repülőtéren négy éve elkövetett pokolgépes merényletért, amely két ember halálát okozta, és megtorpedózta a kormány ETA-val folytatott béketárgyalásait.

A robbantás két ember halálát okozta, további 41 embert pedig könnyebben megsebesített, és megtorpedózta a kormány ETA-val folytatott béketárgyalásait.

A pénteken közzétett ítélet szerint a három vádlottat, Mattin Sarasolát, Igor Portut és Mikel San Sebastiánt terrorista gyilkosság elkövetésében találták bűnösnek annak a pokolgépnek a telepítéséért, amely a Barajas repülőtér parkolóházában egy furgonban robbant fel 2006. december 30-án, romba döntve a parkolóház egy részét és megölve két, autójában alvó ecuadori bevándorlót.

A bírák mindegyik vádlottat 1040 év szabadságvesztésre ítélték, bár ebből legfeljebb 40 évet fognak letölteni, mivel Spanyolországban ez a terrorizmusért kiszabható legmagasabb büntetés. Mellékbüntetésként 700 ezer, illetve 500 ezer euró kárpótlást tartoznak fizetni a két halálos áldozat családjának.

Portut és Sarasolát 2008. január 9-én fogták el, míg San Sebastiánt mintegy hat héttel később Dél-Franciaországban.

Az ETA egykori katonai vezetőjét, Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát, aki szintén 2008-ban Franciaországban került rendőrkézre, később állítják bíróság elé ugyanezért a robbantásért, amelynek a gyanú szerint ő volt a kitervelője.

A merénylet miatt José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kormánya hivatalosan leállította az ETA-val hat hónappal korábban megkezdett előkészítő tárgyalásokat. A felek azonban kapcsolatban maradtak egymással még néhány hónapig, amikor 2007 júniusában a baszk szeparatista szervezet felmondta 15 hónapja tartó tűzszünetét.

A spanyol kormány azóta keményen lép fel a szervezet ellen, amelynek több tucat tagját tartóztatta le.

A hatóságok szerint 829 ember halt meg az önálló baszk haza létrehozásáért harcoló ETA elmúlt négy évtizedben elkövetett robbantásaiban és lőfegyveres támadásaiban.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×