eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Zsarolta-e a francia elnök a német kancellárt?

A spanyol El País című napilap szerint Nicolas Sarközy megzsarolta a németeket azzal, hogy országa kilép az eurózónából, ha nem támogatják Görögország megmentését. A kérdés napokig lázban tartotta a franciákat.

Megzsarolta-e a németeket Nicolas Sarkozy az eurózónából való kilépéssel azért, hogy rávegye őket Görögország megmentésének a támogatására? - néhány napig ez a kérdés tartotta lázban Franciaországot. A spanyol El País napilap értesülése szerint igen, és bár a hírt a francia kormány azonnal és kategorikusan cáfolta, a francia bankok görög, ír, portugál és spanyol kitettsége némiképp valószínűsíti ezt a lehetőséget. Ez a Challenges gazdasági hetilap összesítése szerint 307 milliárd, a piaci elemzők által szintén gyengélkedőnek minősített Olaszországgal együtt pedig nem kevesebb, mint 700 milliárd euróra rúg.

Valószínűleg soha nem derül ki, hogy pontosan mi zajlott le a színfalak mögött, mielőtt az európai uniós vezetők rászánták volna magukat Görögország, és vele párhuzamosan Spanyolország és Portugália megmentésére, a balodali El País mindenesetre a spanyol kormányfőhöz közelálló forrásokra hivatkozva néhány napja azt írta, hogy Angela Merkel vonakodásának legyőzéséhez a francia államfő zsaroláshoz folyamodott.

A tárgyalások alakulásának történetét állítólag José Luis Zapatero mesélte el legközelebbi párttársainak, és eszerint Nicolas Sarkozy az asztalra csapva nemcsak azzal fenyegetőzött, hogy kilépteti Franciaországot az eurózónából, hanem azt is kilátásba helyezte, hogy felmondja az unió motorjának számító szoros francia-német együttműködést.

Van ok az izgalomra

Sarkozy idegessége kifejezetten indokolt lehetett, hiszen a francia pénzintézetek összesen 58 milliárd eurónyi görög államkötvénnyel és vállalati részvénnyel rendelkeztek a válság kirobbanásának kezdetén, ami a nemzeti bank vezetője szerint egyebek mellett abból adódik, hogy az eurózóna tagjai közül egyedül ők rendelkeznek görögországi leányválllatokkal.

A Crédit Agricole például 2006-ban megvásárolta a görög gazdaság legnagyobb hitelezőjének számító Emporiki bankot, és a tranzakció, amelytől gyors nemzetközi fejlődést vártak, az elemzők szerint valóságos rémálommá változott, kintlevősége ugyanis mára eléri a 23 milliárd eurót. A Société Générale valamivel könnyebb helyzetben van, az általa 2004-ben megvásárolt Geniki bank által kihelyezett hitelek összege "mindössze" 4 milliárd euróra rúg, de a két pénzintézet mellett a BNP Paribas, a Dexia és a Crédit Mutuel is aktívan jelent van a görög piacon.

Mindezek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy az uniós mentőcsomag múlt heti elfogadásáról írt elemzésében a Challenges úgy fogalmazott, hogy a "francia pénzügyi rendszer hajszálra állt a katasztrófától".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×