eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Konzervatív-liberális kormányzás következhet?

Hosszú távon stabil kormányt csak a választásokon legtöbb mandátumot szerzett konzervatív párt és a harmadik helyen szereplő liberálisok közötti egyezség eredményezne Nagy-Britanniában - mondta az InfoRádiónak Heckenast László, a BBC egykori, Londonban élő újságírója.

A koalíciós kormányzáshoz szokott államokban alkalmazott gyakorlattal szemben Nagy-Britanniában nincs átmeneti időszak a választás és az új kormány hivatalba lépése között. Normális esetben, ha valamelyik párt megszerzi az abszolút többséget - és 1974 óta ez mindig így volt - másnap a hivatalban lévő miniszterelnök lemond a királynőnél, aki egy órán belül kinevezi új kormányfőt - mondta az InfoRádiónak Heckenast László újságíró.

Korábban Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője kizárta annak lehetőségét, hogy pártja szövetségre lépjen a Munkáspárttal addig, amíg annak vezetője Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök.

A BBC egykori, Londonban élő munkatársa ezzel kapcsolatban elmondta: a Munkáspárt most megteheti, hogy elnököt vált, akiből miniszterelnök lesz - éppúgy, mint Brownból Tony Blair lemondása után 2007-ben. Ha az új pártvezérrel meg tudnának egyezni a liberális demokraták, alakulhatna koalíciós kormány, de ezzel sem oldódna meg a legfontosabb probléma, a két párt képviselőinek száma ugyanis még mindig nem érné el az abszolút többséghez szükséges 326-ot.

A másik, valószínűbb lehetőség, hogy a liberális demokraták a konzervatívokat támogatják majd a kormányalakításban - erre utalhat az is, hogy Nick Clegg péntek délelőtt úgy nyilatkozott, a többséget szerzett toryknak kellene kabinetet állítaniuk.

Heckenast Lászó hozzátette: megfigyelők szerint nem valószínű, hogy a két párt koalícióra lép, de születhet olyan megállapodás, amely hosszabb távon, legalább egy évre biztos kormányzást eredményezhet. A konzervatív és liberális képviselők száma ugyanis együtt meghaladná az abszolút többséghez szükséges mértéket.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×