eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megszüntették a Dimovszkij őrnagy elleni eljárást

Megszüntették az eljárást Alekszej Dimovszkij rendőr őrnagy ellen, aki tavaly novemberben az interneten hozta nyilvánosságra a rendőri vezetők elleni panaszait. Lépésével nyilvános megszólalások sorozatát indította el, s magára vonta felettesei haragját.

Dimovszkijt azonnal elbocsátották, és büntetőeljárást indítottak ellene hivatali hatalommal való visszaélés, csalás és egyebek miatt. Januárban őrizetbe vették, pszichiátriai kivizsgálásra is elküldték, de március elején szabadlábra helyezték.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter azonnal vizsgálatot rendelt el Dimovszkij állításaival kapcsolatban, a vizsgálat eredményéről azonban még nincs hír.

Időközben Dmitrij Medvegyev elnök elrendelte a belügyminisztérium átfogó reformját, leváltott több magas rangú rendőri vezetőt, nyilvánvalóan azért, mert a belügyi szervek és ezen belül a rendőrség korruptsága közismert, s mert az utóbbi időben rendőrök egyre gyakrabban követtek el súlyos bűncselekményeket.

A jogvédők kedden a belügyminisztériumi reformok jeleként üdvözölték a Dimovszkij elleni eljárás megszüntetését, bár az indoklás elévülésre hivatkozik, vagyis a vádlottat nem mentették fel.

Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért mozgalom vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: az eljárást azért szüntették meg, hogy a belügyminisztériumi téma lekerüljön a napirendről, de több jelét látja annak, hogy a rendőrség reformja ezúttal mélyrehatóbb lesz a szokásosnál.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×