eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fico bentlakásos iskolába küldené a romákat

A szlovák miniszterelnök bentlakásos iskolákkal oldaná meg a romaproblémát. Az emberjogi aktivisták veszélyesnek tartják Robert Fico elképzeléseit.

A szlovák kormányfő azt követően nyilatkozott a roma kérdésről, hogy "ellenőrző napot" tartott Dusan Caplovic, kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában. Mint mondta,nem lát más megoldást, mint bentlakásos iskolákat létesíteni a roma gyerekek számára. Szerinte ezt várják el a kormánytól az érintett települések polgármesterei is.

Szlovákiában a hivatalos népszámlálási adatok szerint csak néhány tízezer roma van. A valóságban számukat mintegy 450 ezerre becsülik. Jelentős részük a népszámláláskor hol szlováknak, hol magyarnak vallja magát. A legtöbb roma az ország keleti részén él, elképzelhetetlenül nyomorúságos körülmények között.

Az országban már több éve beszélnek arról, hogy bentlakásos iskolákat hoznak létre a roma gyerekek számára, de a vélemények nagyon megoszlanak, s eddig semmiféle gyakorlati lépés nem történt. Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek élesen bírálják az elképzeléseket, s azt állítják: ezek a tervek nem járulnak hozzá a probléma megoldásához, mert a program csak a roma gyerekek kisebbik részét érintené. Szerintük tovább mélyülne a roma gyerekek elkülönülése az oktatási rendszerben, ami sértené emberi jogaikat

Fico nem titkolta: számol a bírálattal, s emiatt előzetes párbeszédet kíván folytatni az Európai Unióval. Figyelembe kívánja venni a probléma szakértőinek a véleményét is.
Dusan Caplovic újságíróknak elmondta: néhány önkormányzat már konkrét terveket is beterjesztett,.az érintett települések támogatják az elképzelést..A miniszterelnök-helyettes szerint a bentlakásos iskolák tervét a roma gyerekek szüleinek is jóvá kellene hagyniuk, tehát a program önkéntességi alapon valósulna meg.

Az intézmények a romák által legsűrűbben lakott régióban működnének. Az elképzelést azonban a romaszervezetek sem támogatják teljes mértékben, szerintük hatásosabb lenne a munkahelyteremtő és művelődési programok támogatása hazai és külföldi forrásokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×