eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szemerkényi: Fontosabbá váltak a lengyel-magyar kapcsolatok

A lengyel-magyar kapcsolatrendszer az unió csatlakozással nem leértékelődött, hanem éppen fontosabbá vált - mondta az InfoRádiónak Szemerkényi Réka. A külpolitikai szakértő a héten rangos elismerést vehetett át a lengyel külügyminisztertől.

A közép-európai együttműködés meghatározó eleme lehet annak, hogy mennyire sikeres az egyes országok uniós tagságának kihasználása - mondta az InfoRádiónak Szemerkényi Réka külpolitikai szakértő, aki a napokban rangos elismerést vehetett át a lengyel külügyminisztertől.

Szemerkényi Réka emlékeztetett, az EU-s csatlakozás előtt sokan attól féltek, hogy ezáltal a visegrádi együttműködésnek és a lengyel-magyar kapcsolatoknak leáldozik, mivel az uniós tagság más dinamikát hoz a külpolitikába, ám a szakértő akkor is úgy vélte, az új helyzetben fontosabbak lesznek a régiós kapcsolatok.

Kifejtette: a csatlakozás után a közép-európai országok olyan közegbe kerülnek, ahol létezik egy döntéshozatali rutin, amiben az európai nagy államok gazdasági súlyuk érvényesítését napi szinten használják, és ezt a gyakorlatot egy állam sem tudja önmagában befolyásolni.

A közép-európai államok egymásra utaltak a nemzetközi politika, a gazdaság és az energiapolitika kérdéseiben, kihívásaiban - hangsúlyozta a szakértő.

A lengyel-magyar kapcsolatok nagyon fontosak, és ez a prioritás meghatározása mellett ez konkrét gesztusokban is megnyilvánul - tette hozzá.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×