INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Rendőrkézre került a grbavicai rém

InfoRádió / MTI
A kelet-spanyolországi Alteában őrizetbe vettek egy háborús bűncselekményekkel gyanúsított szerb férfit, Veszelin Vlahovicsot, akit az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett több mint "száz gyilkosság" ügyében köröztek - jelentette be kedden a spanyol belügyminisztérium.

A vád szerint Vlahovics "megölt mintegy száz nőt és gyermeket, nemi erőszakot és kínzásokat követett el" Bosznia-Hercegovinában - olvasható a minisztérium közleményében. A Batkóként és - Szarajevó egyik negyedéről - a "grbavicai rémként" is ismert férfi ellen három nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, egyebek közt népirtásért.

Montenegróban született 1969-ben. Tagja volt - a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló - Radovan Karadzsics nacionalista Szerb Demokrata Pártjának (SDS). Elfogásáig a kelet-spanyolországi Alicante körzetében, Alteában élt, és otthona közelében vette őrizetbe a spanyol rendőrség. Vlahovics "kemény ellenállást tanúsított" a közlemény szerint. Hamis bolgár papírok voltak nála.

Az említetteken kívül egyéb bűntettekkel is vádolták a háború után, például fegyveres támadással egy montenegrói kávézóban 1998. május 15-én és lőfegyver használatával egy leszámolásban ugyancsak Montenegróban. Ezekért 2000-ben börtönbe került, de 2001 júniusában sikerült megszöknie. Néhány nappal a szökése után lelőtt egy férfit egy szerbiai bár bejáratánál - ezért 15 évet kapott, és az egyik elfogatóparancsot emiatt adták ki ellene.

Spanyolországban is vádolják több bűncselekménnyel, köztük rablásokkal és egy betörési kísérlettel Alicante körzetében.

A címlapról ajánljuk