eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin

Rendőrkézre került a grbavicai rém

A kelet-spanyolországi Alteában őrizetbe vettek egy háborús bűncselekményekkel gyanúsított szerb férfit, Veszelin Vlahovicsot, akit az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett több mint "száz gyilkosság" ügyében köröztek - jelentette be kedden a spanyol belügyminisztérium.

A vád szerint Vlahovics "megölt mintegy száz nőt és gyermeket, nemi erőszakot és kínzásokat követett el" Bosznia-Hercegovinában - olvasható a minisztérium közleményében. A Batkóként és - Szarajevó egyik negyedéről - a "grbavicai rémként" is ismert férfi ellen három nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, egyebek közt népirtásért.

Montenegróban született 1969-ben. Tagja volt - a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló - Radovan Karadzsics nacionalista Szerb Demokrata Pártjának (SDS). Elfogásáig a kelet-spanyolországi Alicante körzetében, Alteában élt, és otthona közelében vette őrizetbe a spanyol rendőrség. Vlahovics "kemény ellenállást tanúsított" a közlemény szerint. Hamis bolgár papírok voltak nála.

Az említetteken kívül egyéb bűntettekkel is vádolták a háború után, például fegyveres támadással egy montenegrói kávézóban 1998. május 15-én és lőfegyver használatával egy leszámolásban ugyancsak Montenegróban. Ezekért 2000-ben börtönbe került, de 2001 júniusában sikerült megszöknie. Néhány nappal a szökése után lelőtt egy férfit egy szerbiai bár bejáratánál - ezért 15 évet kapott, és az egyik elfogatóparancsot emiatt adták ki ellene.

Spanyolországban is vádolják több bűncselekménnyel, köztük rablásokkal és egy betörési kísérlettel Alicante körzetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×