eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A chilei földrengés megrövidítette a napokat a Földön

A Chilét megrázó hatalmas erejű szombati föld- és tengerrengés a NASA tudósai szerint kibillentette a Föld tengelyét, ezzel megrövidítette a napokat.

A változás ugyan jelentéktelen mértékű, ám állandó. Ezután minden nap 1,26 mikroszekundummal lesz rövidebb az előzetes számítások szerint. Egy mikroszekundum a másodperc egymilliomod része.

A rengés hatalmas mennyiségű követ mozgatott meg, ezért változtatta meg a földkéreg tömegeloszlását. Ennek hatására a Föld forgásideje is módosult. Ez az idő pedig meghatározza a napok hosszát.

"Minden világméretű esemény, amely hat a közettömeg mozgására, befolyásolja a Föld forgását" - mondta Benjamin Fong Chao, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének (GISS) munkatársa még 2005-ben, az Indonéziát megrázó 8,7-es erősségű földrengést követően.

A szakemberek a jelenséget a korcsolyázó példájával szemléltetik. Amikor a korcsolyázó leengedi a karjait, akkor mozgása gyorsul, mivel a mozdulat megváltoztatja a tömegeloszlását, és ezért a korcsolya forgási sebességét is.

Richard Gross, a NASA Jet Propulsion laboratóriumának geofizikusa számítógépen modellezte a mostani dél-amerikai rengést, hogy tanulmányozza a Földre kifejtett hatását. A modell szerint a mozgás a Föld tengelyének 8 cm-es kitérését okozta. Ez a tengely az egyensúlyi közepe bolygónk tömegének. A tengely kitérése pedig a napok rövidülését okozta.

A jelenség nem ismeretlen a tudomány előtt: a 2004-es, később pusztító szökőárt okozó 9,1-es erősségű tengerrengés is 6,8 mikroszekundummal rövidítette meg a napokat.

A napok hossza azonban növekedhet is: például a kínai Három-szoros gát elárasztásával a tározóba 40 köbkilométer víz kerülhet. Ekkor a bolygó tömegeloszlása úgy változik, hogy a napok 0,06 mikroszekundummal meghosszabbodnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×