eur:
387.56
usd:
356.64
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A szlovák újságok véleménye Orbán Viktor kijelentéséről

Orbán Viktornak részben igaza van, amikor azt állítja, hogy a szlovákoknak komplexusaik vannak. Azért csak részben, mert a szlovákok többségére ez nem érvényes - írja a Sme című pozsonyi napilap szombati kommentárjában.

A liberális újság egy lapinterjújában elhangzott kijelentésre reagált, amelyben a Fidesz elnöke azt állította, hogy "a szlovákoknak komplexusaik vannak, hiszen az övék egy fiatal állam, amely folyamatos önigazolási kényszerrel küzd. Különösen, hogy egy ezeréves magyar állam szomszédságában kell definiálnia a létezését".

Orbán szerint a következő kormánynak új alapokra kell helyezni a két ország közötti kapcsolatokat.

"Akiknek (Szlovákiában) valóban komplexusaik vannak, azok éppen most vannak hatalmon, s a nyelvtörvény, illetve az az igyekezet, hogy a szlovák földrajzi neveket rákényszerítsék a kisebbségekre, a politikai számítások mellett éppen ezeknek a komplexusoknak az eredménye" - mutat rá a szerző, Peter Morvay.

Orbánnak - miután nem tetszik neki a Benes-dekrétumokban alkalmazott kollektív bűnösség elve - magának sem kellene nemzetiségi alapon mindenkit egy kalap alá vennie. Arról nem is beszélve, hogy ha a leendő magyar kormányfő valóban új alapokra akarja helyezni a szlovák-magyar viszonyt, akkor diplomatikusabban kellene beszélnie. Hacsak az új alapokat nem éppen a sértegetés fogja jelenteni - fejti ki a lap.

Rejtély azonban - amit a Sme szerint Orbán sem magyarázott meg -, hogy miért szenved a szlovákokéhoz hasonló komplexusban sok magyar is. Ha a szlovákok fiatal államuk miatt állandó önigazolási kényszerrel küzdenek, miért tapasztalunk hasonló tüneteket azokon is, akik az ezeréves magyar állam hívei?

"Miért van Magyarországon a Jobbiknak hasonló támogatottsága, mint a Szlovák Nemzeti Pártnak; miért beszélnek a Fidesz politikusai - a szlovák kormányzati politikusokhoz hasonlóan - annyit a hazafiasság megerősítéséről; miért hasonlít annyira a fideszes média programja a kormányzati Szlovák Televízióban látható nemzeti mítoszokhoz és sirámokhoz?" - teszi fel a kérdéseket a lap.

"Miért van az, hogy az ezekkel a komplexusokkal (Orbánéit beleértve) való visszaélésre alapozott politika olyan sikeres ott (Magyarországon), mint Szlovákiában? Miért sikerül ezekkel eltakarni a lopásokat és az alkalmatlanságot, ma konkrétan a Fidesz képtelenségét komoly választási program bemutatására" - kérdez tovább a szerző.

Úgy véli, hogy ez nem nagy meglepetés. "A skizofrénia és az irracionalitás törvényszerű kísérői a nacionalizmusnak, s a szlovák és a magyar komplexusok, akárcsak a szlovák és a magyar nacionalizmus, közlekedőedények" - zárja kommentárját a Sme.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×