INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A cseh külügyminiszter is bojkottálja a kanadai téli olimpiát

InfoRádió / MTI
A cseh külügyminiszter nem utazik el a vancouveri téli olimpiai játékokra, tiltakozásul a Kanada által tavaly egyoldalúan bevezetett vízumkötelezettség miatt.

Jan Kohout erről vasárnap beszélt a cseh televízióban, megemlítve, hogy a kanadai fél nyilvánvalóvá tette számára, hogy a játékok alatt nem lesz mód tárgyalni a vízum kérdésről. "És Jan Kohout, mint magánember számára elfogadhatatlan, hogy vízumért folyamodjon" - hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője.

Ottawa 2009 közepén egyoldalúan újra bevezette a vízumkötelezettséget a cseh turistákkal szemben, válaszul a Csehországból tömegesen érkező romák menedékkérelmére. Prága erre szintén vízumkötelezettséget léptetett érvénybe a kanadai diplomatákkal és szolgálati útlevéllel érkezőkkel szemben. A közös EU vízumpolitika miatt ezt kanadai turistákra nem terjeszthették ki.

Prága szerint a cseh cigányok menedékkérelmének hátterében Kanada "nagyvonalú menedékjoga" áll, amit Kohout szerint több kanadai politikus is elismer. A külügyminiszter elmondta, hogy bár a két fél állandó kapcsolatban áll, ám Kanada állandóan ugyanazzal a "mesével" ámítja Prágát.

Nevezetesen azzal, hogy javaslatot nyújtanak be a kanadai parlamentben a menedékjog módosítására. "2009 nyarán azt hallottuk, hogy erre ősszel kerül sor. Õsszel azt hallottuk, hogy 2010 elején esedékes.

Most meg azt halljuk, hogy a beterjesztés a következő hónapokban lesz" - panaszkodott a külügyminiszter, aki a bojkottal csatlakozik az államelnökhöz. Václav Klaus december elején szintén azzal indokolta távolmaradását, hogy a kanadai intézkedéssel "sértve" érzi magát.

A címlapról ajánljuk