eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kudarccal végződött Netanjahu és Livni találkozója

enjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Cipi Livni, a Kadima ellenzéki jobbközép párt vezetője nem tudott megállapodni vasárnapi találkozójukon a kormányfő kezdeményezte egységkormány létrehozásáról - közölték hétfőn a két párt illetékesei.

A találkozó a bizalmatlanság légkörében zajlott, és éles vita jellemezte - írták a hétfői izraeli lapok.

A Kadima hétfő délutánra összehívott képviselőcsoportja várhatóan elutasítja Netanjahu javaslatát, hogy csatlakozzanak a kormánykoalícióhoz, amelyben pártja, a Likud a vezető erő.

Cipi Livni azzal is megvádolta a kormányfőt, hogy a Kadima megosztására törekedett, amikor kormánytisztségeket kínált fel a párt egyes vezetőinek.

A Kadima egyik vezetője, Hájim Ramón volt miniszter, Livni közeli munkatársa kizártnak nevezte, hogy pártja elfogadná a javaslatot.

"Komolytalan ez az egész. Miért lépnénk be egy olyan kormányba, amely kétszínű: egyrészt bejelenti a telepépítés befagyasztását, másrészt bátorítja az építkezést az elszigetelt telepeken?" - tette fel a kérdést Ramón a katonai rádióban.

Lapértesülések szerint Netanjahu két-három tárca és tényleges hatalom nélküli miniszteri tisztséget kínált fel arra az esetre, ha a Kadima csatlakozik a kormánykoalícióhoz.

A tárgyaláson a kormányfő kitartott amellett, hogy nem lehet alkudozni a javaslatairól, a kormányprogramon nem változtatnak, és személyesen akarja felügyelni a békefolyamatot. Netanjahu ajánlatát az "Izrael előtt álló helyi és nemzetközi kihívásokkal" indokolta.

A 2005 végén Ariel Saron volt kormányfő által megalapított jobbközép Kadimának van a legtöbb - szám szerint 28 - képviselője a 120 fős kneszetben, őt követi a Likud 27 képviselővel.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×