eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Milyen színű lesz a koalíció a választás után?

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a vasárnapi németországi választást követően is Angela Merkel marad a kancellár, a kérdés csupán az, hogy milyen pártok állnak majd mögötte. Vajon visszatér-e a Helmut Kohl idején működött kereszténydemokrata-szabad demokrata szövetség vagy marad a mostani nagykoalíció?

A vasárnapi németországi választás nagy kérdése, hogy folytatja-e a kormányzást a CDU/CSU nagykoalíció - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője, aki hozzátette: nagy valószínűség szerint Angela Merkel marad a kancellár.

Mráz Ágoston Sámuel szerint az is tétje a szavazásnak, hogy létrejön-e a fekete-sárga koalíció, vagyis megalakul-e a CDU-SPD szövetség, amely a Helmut Kohl-időszakot jellemezte.

A jelenleg kormányzó nagykoalíciót kiegyenlített erőviszony jellemezte, ám az elmúlt négy évben az Angela Merkel vezette CDU nagyon megerősödött, vagyis a következő koalíció már nem lesz olyan kiegyenlített, mint a mostani.

A Német Kereszténydemokrata Unió megerősödésének oka az elemző szerint az, hogy Németország alapvetően kancellárdemokrácia: kedvezőbb annak a pártnak a helyzete, amelyik a kancellárt adja, mert sokkal több a szereplési lehetősége, és a kancellár dönti el a stratégiai ügyeket.

Mivel Angela Merkel jő vezetőnek bizonyult, négy év alatt felhozta a CDU-t. Sikerült modernizálni pártját, és megnyitnia a városi szavazók előtt - hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel, aki úgy véli Merkel, akinek kampánya ugyan semmitmondó és konfliktuskerülő, igyekszik kihasználni népszerűségét, és segíti az is, hogy a közvélemény pozitívabb, mint néhány hónappal ezelőtt, a fő rivális párt, az SPD pedig válságban van.

A többség szeretné, ha maradna

Angela Merkel támogatottsága jóval meghaladja szociáldemokrata riválisáét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterét. Az egyik legnagyobb és legrégibb német közvélemény-kutatócég az InfoRádió munkatársa számára is bemutatott előrejelzése alapján a választók 47 százaléka továbbra is a kancellári székben látná Angela Merkelt, míg kihívóját, Steinmeiert csak 18 százalék.

A Németországot is megrázó gazdasági válságból nagyon jól jött ki a kancellár-asszony, ugyanis a németek 45 százaléka optimistán látja a következő egy évet, szemben a szkeptikusok 28 százalékos arányával. Politikai és emberi kvalitásait tekintve is a kereszténydemokraták vezetője bizonyul jobbnak, sőt a modern világlátása is sokat javult a jobboldalnak az elmúlt négy évben, így szinte csak e tekintetben van fej-fej mellett a baloldallal a Demoskopie felmérése szerint.

A németek 66 százaléka azt várja, hogy a CDU/CSU pártszövetség nyeri meg a választásokat, az SPD-nek erre csak hat százaléknyi esélyt adnak. Elemezők szerint ez akár gondot is okozhat vasárnap, ugyanis a több mint meggyőző főlény nem biztos, hogy sokakat ösztönöz szavazásra.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×