INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Háborús bűntettek ügyében vizsgálódnak Afganisztánban

InfoRádió / MTI
Több más ország mellett Afganisztánban is vizsgálódik az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűntettek elkövetésének gyanúja miatt - közölte helyi idő szerint szerdán New Yorkban a törvényszék főügyésze.

Luis Moreno-Ocampo elmondta, információkat gyűjtenek arról, hogy a NATO-erők, illetve a tálib lázadók követtek-e el háborús bűncselekményeket az ázsiai országban.

Szavai szerint a törvényszékhez beérkezett különféle panaszok többek között arról szólnak, hogy a hadviselő felek túlzott erőt alkalmaztak, aránytalanul sújtották a civil lakosságot, illetve kínzást követtek el.

A főügyész hozzátette, előzetes vizsgálatot folytatnak Grúziában, Kolumbiában, Kenyában és a Gázai övezetben is háborús bűncselekmények gyanújával.

A törvényszék az előzetes vizsgálat lefolytatása után dönt arról, nyomozást indítson-e egy ügyben.

A 2002 óta működő állandó Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósága a népirtás bűntettére, valamint az emberiesség elleni és a háborús bűncselekményekre terjed ki. A taláros testület eljárhat minden elé utalt, vagy általa megindított olyan ügyben, amelyben a fölsorolt bűntettek valamelyikét a bíróság alapokmányában részes állam területén követték el, vagy az elkövető a részes állam állampolgára.

A címlapról ajánljuk