INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bocsánatot kért a miniszter a nyelvtörvény hibás alkalmazása miatt

InfoRádió / MTI
A szlovák közlekedési és távközlési miniszter csütörtökön délután nyilvános bocsánatot kért azért, hogy a Szlovák Posta hibásan alkalmazta az államnyelvtörvényt.

"A Szlovák Posta nevében ezért az egyedi hibáért elnézést kérek" - jelentette ki Lubomír Vázny, a parlamenti kérdések és feleletek órájában.

A Szlovák Posta szeptember elején körlevélben utasította alkalmazottait a szlovák nyelv kötelező használatára, miközben nem vette figyelembe, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, a hivatali érintkezésben a kisebbség nyelve is használható.

A posta erre csak egy későbbi, szeptember 8-án szétküldött körlevélben figyelmeztette alkalmazottait, miután a hibát a Magyar Koalíció Pártja már nyilvánosan kifogásolta.

"Ezt az esetet a nyelvtörvény hibás alkalmazásának tekintem" - húzta alá a miniszter. Hozzátette, hogy a posta később helyrehozta a hibát.

"Köszönöm a miniszter úrnak, csak nem tudom, hogyan tovább, ha minden egyes állami intézmény így fogja értelmezni a törvényt" - reagált a miniszter szavaira Berényi József, az MKP alelnöke.

Berényi az MKP nevében a múlt hét végén minősítette elfogadhatatlannak a Szlovák Posta első körlevelét és utasítását. Akkori sajtóértekezletén egyebek között úgy vélte: a posta körlevele bizonyítéka annak, hogy a nyelvtörvény módosítása kedvezőtlenül hat a kisebbségi nyelvek használatára.

A címlapról ajánljuk