INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nyelvtörvény: Szlovákia nem zárkózik el a tárgyalások elől

Infostart / InfoRádió
Szlovákia nem zárkózik el a nyelvtörvény végrehajtásával kapcsolatos szakértői egyeztetések elől, pedig korábban Pozsony kizárta, hogy Magyarország és Szlovákia együtt tárgyaljon az EBESZ képviselőjével.

Marek Madarics szlovák kulturális miniszter egy televiziós vitaműsorban jelezte: Pozsony kész a nyelvtörvény végrehajtásáról szakértői megbeszélésekre és egyeztetésekre, illetve az EBESZ képviselőinek részvétele ellen sem lenne kifogása. Korábban a kulturális tárca elvetette, hogy Magyarország és Szlovákia képviselői együtt tárgyaljanak az ügyben Hágában Knut Vollabaekkel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával.

Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a mostani pozsonyi ajánlat összefüggésben van a kisebbségi főbiztos időközben megszületett ajánlásaival és a nyelvtörvény ügyében kifejtett főbiztosi állásfoglalással. Mint ismeretes, az EBESZ magas rangú tisztségviselője azt ajánlja, hogy a két ország szakértői a nemzetközi szervezet bevonásával tekintsék át az inkriminált jogszabály végrehajtását. A tervezett háromoldalú egyeztetés időpontját most egyeztetik és remény van rá, hogy erre már e hónap második felében sor kerülhet.

Budapest egyidejűleg kérte Pozsonyt, bocsásson rendelkezésre olyan dokumentumokat, amelyekből kitetszik, milyen irányban gondolkodik a másik fél a nyelvtörvény végrehajtását illetően. Úgy tudni, hogy szeptember 15-én Knut Vollabaek lesz a főelőadó azon a budapesti nemzetközi tanácskozáson, amelyen a határ menti térségek együttműködését tekintik át.

Előadása napján Vollabaek tárgyalni is fog Budapesten a nyelvtörvényről, majd másnap Pozsonyban a szlovák kormány képviselőivel találkozik majd. A budapesti fejlesztési tanácskozáson jelen lesznek az Európai Bizottság és az Európa Tanács illetékesei is.


A címlapról ajánljuk