INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Az intenzív osztályon ápolják a szabadon bocsátott lockerbie-i merénylőt

InfoRádió / MTI
Egészségi állapotának rosszabbodása miatt három napja egy tripoli kórház intenzív osztályán ápolják a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynököt - közölte szerdán egy líbiai tisztségviselő.

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit 2001-ben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre egy skót bíróság, amely bizonyítottnak találta a líbiai titkos ügynök részességét az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrormerényletben. A rákbetegségben szenvedő Megrahit - aki mindig is tagadta bűnösségét - a skót kormány "méltányossági megfontolásokra" hivatkozva nemrégiben szabadon engedte.

A líbiai biztonsági szolgálatok egyik tisztségviselője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy Megrahit három napja a tripoli egészségügyi központ daganatos betegeket kezelő osztályán ápolják.

A brit hírügynökségnek egy tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy Megrahi állapota súlyos, a férfi már nem tud beszélni.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak, az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

A skót kormánynak Megrahi elengedésére vonatkozó döntését súlyos bírálatok érték a brit ellenzék és az amerikai kormány részéről is, különösen azután, hogy a volt ügynököt hazájában nemzeti hősnek kijáró ünnepléssel fogadták.

A címlapról ajánljuk