eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Vádol az ellenzék: megerőszakolták a tüntetőket

Megerőszakolták az ellenzéki tüntetők egy részét - állítja Mir Hoszein Muszavi, iráni ellenzéki jelölt a reformisták egyik vezetőjével együtt. A politikusok szerint úgymond kormányügynökök követték el a bűncselekményeket a börtönökben.

Annak ellenére, hogy a hivatalában megerősített iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád kisebb engedményeket próbál tenni az iráni társadalomnak - például nőket is bevesz a kormányba és visszahívja az utcáról a leggyakrabban őket zaklató vallási rendőrséget -, az ellenzék továbbra sem hajlandó elismerni választási győzelmét.

Most Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt is megismételte a korábbi vádat, amely szerint az utcán összevert és letartóztatott tiltakozók egy részét a börtönökben megerőszakolták. Ezt követően hallgatásra akarták kényszeríteni őket, de ezt pénzzel, vagy fenyegetéssel nem lehet elérni - írta Muszavi az egyik vezető reformerhez, Mehdi Karubihoz írt levelében.

Az állítással először az elnökválasztáson szintén indult Karubi állt elő, akit a keményvonalasok le akarnak tartóztatni, ha nem tud bizonyítékkal szolgálni. A politikus, aki a múlt héten azt is állította, hogy egyeseket megöltek a fogságban, azt mondja: vannak bizonyítékai.

"Ön bátor és remélem, hogy más vallási vezetők is támogatni fogják" - írta Karubinak a volt elnökjelölt Muszavi.

Az iszlám forradalom óta kirobbant legnagyobb tiltakozások nyomán több ezer embert tartóztattak le Iránban. Kétszázan még mindig börtönben vannak, köztük mérsékelt politikai vezetők, aktivisták, jogászok és újságírók. A hatóságok közben tömeges bírósági eljárásokat indítottak ellenük, amit a bírálók koncepciós pereknek neveztek, és azzal vádolták meg az igazságszolgáltatást, hogy kínzással csikartak ki vallomásokat.

Közben Ahmadinezsád szerdán bemutatja új kormányát; a hírszerzési miniszter például a tüntetések idején elhíresült Baszídzs-milícia egyik volt vezetője lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×