eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Aligha van túlélője a szlovákiai bányarobbanásnak

Szinte biztosra vehető, hogy 20 halálos áldozata van a hétfői reggeli nyugat-szlovákiai bányarobbanásnak. A mentők eddig hét holttestet hoztak a felszínre. A kormány rendkívüli ülésén holnapra 12 órás országos gyászt rendelt el.

Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter már tegnap éjfélkor megrendült hangon közölte: kizárt, hogy a 330 méteres mélyben rekedt 20 bányász közül bárki is túlélte volna tragédiát és szinte biztosra vehető, hogy mindannyian még a robbanáskor meghaltak.

A mentési munkálatok természetesen folytatódnak, tette hozzá, de gyakorlatilag nincs remény arra, hogy bárki is túlélte a katasztrófát.

Az ország nyugati részében lévő nyitrabányai (handlovái) barnaszénbányában hétfő reggel körülbelül fél tízkor történt balesetet feltehetően sújtólégrobbanás okozta. A 330 méteres mélységben bekövetkezett robbanás rendkívül nagy erejű volt, a légnyomást a tárnákban több száz méterre a helyszíntől is érezni lehetett.

A föld alatt rekedt mentőegységek éppen egy régi tárnában keletkezett tüzet oltottak, amikor a robbanás történt. Ebben a tárnában már nem folyt munka, a szénfejtést másfél hónapja leállították. A föld alatt rekedt emberekből 11 bányamentő, 9 pedig bányász volt. Bár a bányában külföldiek is dolgoznak, a szerencsétlenül járt vájárok mind szlovák állampolgárok.

Még tegnap délután a szerencsétlenség helyszínére érkezett Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki hatalmas nemzeti tragédiának nevezte a történteket. A kormány szigorú vizsgálatot helyezett kilátásba a robbanás konkrét okainak, illetve a felelősség megállapításának érdekében.

A kabinet szerdán reggel nyolctól este nyolcig tartó országos gyászt rendelt el. A bányavárosban egyébként szeptember elején került volna sor a szénkitermelés megkezdésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre. Tekintettel azonban a szerencsétlenségre, a város lemondta a nagyszabású ünnepségsorozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×