eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A horvátok többsége nem ismeri az állami ünnepeket

A horvátok többsége nem ismeri az állami ünnepeket, nem tudja, hogy mire is emlékeznek, közben Luka Bebic, a parlament elnöke azt hangoztatta, hogy többet kell tudni a honvédő háborúról, különösen a fiataloknak.

A nem tudásnak az lehet az oka, hogy a különböző kormányok gyakran cserélik az ünnep elnevezését és dátumát - olvasható a Deutsche Welle német rádió honlapjának horvát nyelvű változatában (www.dw-world.de).
A rádió példaként említette, hogy augusztus 5-én, szerdán volt az ünnepe Kninben annak, hogy 14 évvel ezelőtt a Vihar (Oluja) nevű hadművelettel a horvátok visszaszerezték a szerbektől Dalmácia fölött a hegyekben a harmadik, egyben utolsó elcsatolt területet is.
A médium tudósítója körkérdést tett fel fiatal járókelőknek Zágrábban arról, hogy mit ünnepeltek Kninben, s a legtöbb megkérdezett azt felelte, hogy fogalma sincs róla, talán valami olyat, amely a honvédő háborúval van összefüggésben.

Ezen nem lehet csodálkozni - írta a honlap - mert az ünnep elnevezése változott, ma úgy hívják, hogy a Győzelem és hálaadás, valamint a Honvédők napja. Az államiság napját május 30-ról áttették október 8-ra, május 30. lett a horvát sabor (parlament) napja, ezen a napon ült össze 1990-ben az első többpárti parlament, s ugyancsak munkaszüneti nap, így az embereknek fogalmuk sincs, hogy éppen abban az évben, azon a dátumon mit is ünnepelnek.

Úgy tűnik, hogy mindegyik politikai elitnek megvan a saját történelemszemlélete és ebbe illesztik az ünnepeket. Ennek eredménye, hogy az emberek nem tudnak közelebbit az állami ünnepekről.

Horvátország 1991. június 25-én ünnepli a köztársaság napját, az elszakadást Jugoszláviától.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×