eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csökken-e a feszültség a sztálinista állam és a külvilág között?

Váratlanul Észak-Koreába utazott Bill Clinton volt amerikai elnök, hogy két, fogva tartott amerikai újságíró elengedéséről tárgyaljon. A misszió eredménye lehet azonban az is, hogy valamennyire csökken a feszültség a sztálinista állam és a külvilág között.

Úttörőnyakkendős kislányok virággal köszöntötték Bill Clintont a phenjani repülőtéren, annak ellenére, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel fenyegeti szomszédjait és Amerikát. A fogadóbizottságban volt az ország nukleáris ügyekkel megbízott főtárgyalója és egy magas rangú parlamenti vezető is.

Hivatalosan az út célja az, hogy az amerikaiak elérjék két riporterük, Laura Ling és Euna Lee szabadon engedését, akiket márciusban fogtak el a kínai-északkoreai határon.Az újságírók Clinton egykori alelnöke, Al Gore Current TV nevű adójának a munkatársai.

Észak-Korea számára nagy fegyvertény, hogy végül egy volt amerikai elnök - a jelenlegi külügyminiszter férje - zarándokol el Phenjanba azért, hogy honfitársai elengedését kérje. Az Észak-Koreai rezsim ellenséges retorikájának hátterében az is meghúzódik, hogy nagyon vágyik a nemzetközi elismerésre, melynek látványos megnyilvánulása lenne, ha a volt háborús ellenség, az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatokat hozna létre vele.

Clinton látogatásával Észak-Korea úgy érezheti, megszégyenülés nélkül visszatérhet a tárgyalóasztalhoz és felújíthatja megbeszéléseit az atomprogramról.

Az út hírére máris megindult a találgatás, hogy a volt amerikai elnök találkozik-e a betegeskedő Kim Dzsong Illel, aki elemzők szerint javítani akarja a viszonyt, miközben utódját keresi. Ha pedig Kim azt akarja, hogy javuljanak a kapcsolatok Amerikával, akkor az úgy is lesz, "mert az ő szava még mindig törvény" - mondta az MIT egyetem egyik elemzője.

Barack Obama beiktatása óta Phenjan többször is jelezte, hogy azt akarja, az Egyesült Államok figyeljen oda rá. De mivel Obama mással volt elfoglalva, ennek is betudható, hogy ezt egyre provokatívabb módon, kísérleti atomrobbantással és rakétatesztekkel adta értésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×