eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kijevi ellenzéki politikus: Ukrajnának hátránya származhat a magyar emlékművek elleni támadásokból

Egy ellenzéki ukrán parlamenti képviselő szerint Ukrajnának komoly bel- és külpolitikai következményekkel kell számolnia "a kárpátaljai magyar emlékművek megsemmisítése" miatt, mert Budapest jelentősen befolyásolhatja Kijev és az Európai Unió viszonyát új együttműködési megállapodásuk tervezett aláírásának küszöbén.

Vagyim Kolesznyicsenko, az ellenzéki ukrán Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselője a PR honlapján a hét végén közzétett nyilatkozatában egyebek mellett megállapítja: Ukrajna nacionalista állampolitikájától nem csak az orosz nemzetiségű állampolgárok szenvednek, hanem az ország minden más nemzetisége is. Példaként a honatya a vereckei magyar emlékmű és Petőfi Sándor ungvári szobra ellen idén márciusban elkövetett támadásokat említi.

A képviselő szerint már nem csak a 150 ezres ukrajnai magyar közösségben beszélnek nagyon komolyan arról, hogy az ukrán nacionalistáknak közük van a magyar emlékművek - ukrán állam által teljes tétlenséggel szemlélt - "megsemmisítéséhez, hanem hivatalos államközi szinten is. Ennek kapcsán utal arra, hogy jóllehet Budapest hivatalos jegyzékben tiltakozott Ukrajnánál, a rendőrség máig nem találta meg az elkövetőket, pedig az internet tele van az ukrán nacionalisták és szervezeteik hangzatos nyilatkozataival az emlékművek meggyalázásában való részvételükről. A politikus reméli, hogy az incidensek kapcsán benyújtott képviselői interpellációi segíteni fogják a rendőrség munkáját.

A kárpátaljai magyar emlékműveket ért atrocitásoknak komoly bel- és külpolitikai következményei lesznek Ukrajnára nézve, mivel az EU-tag Magyarország jelentősen befolyásolhatja Ukrajna EU-hoz fűződő viszonyát új együttműködési megállapodásuk tervezett aláírásának küszöbén - emlékeztet Kolesznyicsenko, aki szerint a jelenlegi ukrán hatalom azzal, hogy a magyar kisebbséget diszkriminálva bátorítja a szélsőségesek magyarellenes kirohanásait Kárpátalján, szeparatista hangulatot provokál a nemzetiség körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×