eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az EU-ban téma a bevándorlási szabályok egységesítésének a szándéka

Az uniós belügy- és igazságügyi minisztereinek stockholmi tanácskozásán kezdeményezés történt arra nézve, hogy pár éven belül egységesítsék a bevándorlási szabályokat a közösségben - közölte csütörtökön az EU soros elnökségét adó Svédország bevándorlási minisztere.

A menedékkérőket egyforma bánásmódban kell részesíteni attól függetlenül, hogy hol kérik a befogadásukat, és mindenhol ugyanolyan szempontok szerint kell elbírálni a kérelmüket... A cél az, hogy 2012-re létrejöjjön a közös menedékügyi rendszer - mondta sajtótájékoztatóján Tobias Billström.

Jelenleg a menekült státus megadásának a feltételei nagyon különböznek a tagországokban, olyannyira, hogy a kérelmezők alig folyamodnak egyes országokhoz, miközben másokat elárasztanak - magyarázta, és hozzátette: egyetértés van abban, hogy fokozni kell a gyakorlati együttműködést, és hosszú távú megoldásra van szükség.

Jacques Barrot, az EU bel- és igazságügyi biztosa a tanácskozáson arra kérte a tagállamokat, hogy a gazdasági válság ellenére tartsanak ki az üldözöttek befogadásának politikája mellett. Szavai azonban süket fülekre találtak néhány meghatározó állam miniszterénél.

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter ismételten visszautasította a tengeren - zömmel Afrikából és Nyugat-Ázsiából - érkező menekültek uniós szintű "elosztását" célzó követeléseket. Mint kifejtette, hazája a korábbi években (azaz a német menedékjogi törvény szigorításáig) "jóval nagyobb megterhelésnek volt kitéve, mint bármely másik tagállam". (Berlin a Jugoszlávia széthullását követő polgárháborúk idején több százezer menekültet fogadott be a Balkánról, elsősorban Boszniából.)

Szembeszállt a menekültpolitika centralizálásának szándékával az osztrák belügyminiszter is. Maria Fekter leszögezte, hogy a benyújtott menedékkérelmek számát tekintve hazája az első öt EU-tagállam között van. A menekültpolitika centralizálása, azaz a menedékkérők európai szintű kvóták szerinti elosztása, illetve egyfajta európai menedékiroda létrehozása "nem járható út" - hangoztatta stockholmi felszólalásában Fekter.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×