INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Washingtonban még napirenden van az Irán elleni katonai akció

Infostart / InfoRádió
Az Irán elleni katonai csapás napirenden marad, de egy ilyen akciónak nagyon súlyos és beláthatatlan következményei lehetnek - jelentette ki az Egyesült Államok legmagasabb rangú katonai vezetője.

Irán valószínűleg egy-három évre van az atombombától, ez pedig egyre inkább ellehetetleníti azt a diplomáciai erőfeszítést, hogy ne alakuljon ki veszélyes nukleáris verseny a Közel-Keleten - mondta az amerikai vezérkari főnökök testületének elnöke.

Azt hiszem, az idő ablaka lassan bezárul - tette hozzá Mike Mullen tengernagy, aki azonban hozzátette: Barack Obama kéznyújtása Irán felé reményt adó, még az iráni elnökválasztás utáni politikai felfordulás ellenére is.

A katonai csapás lehetséges opció - mutatott rá az admirális, aki szerint az akció célja az lehet, hogy felrobbantsák Irán ismert atomlétesítményeit. De ez a végső eszköz, és nagyon destabilizáló hatása lenne - tette hozzá.

A Center for Strategic and International Studies előadásán beszélve Mullen elmondta: mindenképpen megoldást kell találni, még mielőtt Iránnak atombombája lenne, vagy valaki csapást mérne az országra. A vezérkari főnök ezzel arra célzott, hogy a minap Joe Biden alelnök kijelentette: Izrael maga határozhatja meg, mi áll az érdekében, és mit tesz Iránnal, vagyis Washington zöld jelzést ad Jeruzsálemnek, ha katonai akcióval akar megszabadulni az iráni atomprogram jelentette fenyegetéstől.

A G8-ak szerdán kezdődött olaszországi csúcstalálkozóján is napirenden lesz Irán. Silvio Berlusconi olasz kormányfő közös nyilatkozatban ítélné el az iráni tüntetések véres leverését. A miniszterelnök azonban hozzátette: nincs egyetértés a nyolcak között, amíg ugyanis Franciaország szigorúbb szankciókat vetne ki Iránra, Oroszország a további párbeszéd híve.

A címlapról ajánljuk