eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Eltűnnek az amerikai katonák az iraki utcákról

Hat évvel az invázió kezdete után eltűnnek az amerikai járőrök az iraki utcákról. A helyi biztonsági szervek teljes készültségben várták, hogy a koalíciót vezető erők visszavonuljanak bázisaikra az iraki városokból. Irakban keddre nemzeti ünnepet hirdettek, a mérföldkőnek számító eseményt azonban véres merényletek előzték meg.

Az iraki rendőrök és katonák szabadságát törölték, a motorokat - az öngyilkos merénylők kedvenc közlekedési eszközét pedig - letiltották az utakról.

A hatóságok az ünnepnap és az utcai fesztiválok mellett így készülnek arra, amit sok iraki már várva-várt, azaz, hogy az amerikai katonák eltűnjenek a keddi ünnepségekre feldíszített városok utcáiról.

Egy kétoldalú egyezmény értelmében az amerikai erők keddre befejezik a csapatok visszavonását bázisaikra, és az ellenőrzést teljes egészében az irakiaknak adják át. Hétfőn például az irakiak visszakapták a védelmi minisztérium épületét, amelyet a 2003-as invázió óta a koalíció használt.

Bár a keddi napot nemzeti ünnepnek nyilvánították, a hatóságok attól tartanak, hogy egyes csoportok folytatni akarják a pusztító merényleteket, amelyekre a külföldi megszállás utolsó évében már egyre kevesebb példa volt.

Június 20-án egy teherautóba rejtett pokolgép 72 embert ölt meg az északi Kirkukban. Öt napja, egy bagdadi síita negyed piacán robbant bomba, a merényletben 62 ember halt meg és 150-en megsebesültek. A várost az elmúlt héten 15 robbanás rázta meg.

Kommentárotok szerint a merénylők célja az, hogy aláássák a bizalmat a 750 ezer fős iraki biztonsági erők iránt. Az ország három nagy közössége, a síiták, szunniták és kurdok továbbra sem állapodtak meg az olajbevételek megosztásáról és Núri al-Malíki miniszterelnök azt mondja: a támadók a szektás széthúzást akarják erősíteni.

Vegyes érzelmek

A kedden véget érő csapatvisszavonás jelentős lépés a 2011 végére tervezett csapatkivonás felé, amikorra a tervek szerint hazatér több mint 130 ezer amerikai katona. A külföldi erők vidéki bázisokon maradnak, és egy időközben felállított bagdadi műveleti központ adhat csak nekik engedélyt a beavatkozásra.

Az amerikai parancsnokoknak engedélyt kell kérniük ezentúl az irakiaktól, viszont továbbra is joguk lesz önvédelemből fegyvert használni. Egyes amerikai katonai vezetők szerint az irakiakat még nem képezték teljesen ki arra, hogy átvegyék az ellenőrzést és al-Malíki egyik nyilatkozata sem aratott osztatlan sikert, amelyben a "megszállók visszaszorításáról" beszélt.

A brit Guardian által megszólaltatott irakiak vegyes érzelmekkel várták a keddi napot. Egy közkatona "megszállóknak" nevezte az amerikaiakat, akik nem azért jöttek, hogy segítsenek. Parancsnoka szerint viszont épp a fordítottja az igaz, és köszönet illeti őket. Egy nő pedig azt mondta: tárt karokkal és virággal várta őket, mert azt hitte, megváltozik az élet. "Álmaim azonban ábrándok maradtak és örülök, hogy elmennek" - fedte fel érzéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×