eur:
388.08
usd:
361.44
bux:
68954.3
2024. május 9. csütörtök Gergely

Sirin Ebadi az iráni elnökválasztás semmissé nyilvánítását sürgeti

Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni ügyvédnő az iráni elnökválasztás semmissé nyilvánítását és új választások megtartását sürgette a Huffington Post című amerikai internetes újság fórum rovatában helyi idő szerint csütörtökön megjelent írásában.

A iráni ügyvéd és emberjogi harcos leszögezte: a választást törvénysértések szennyezték be. "Számos szavazóhelyiségben Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi (reformer elnökjelöltek) képviselőinek jelenlétét nem engedélyezték", ami lehetővé tette az urnákkal való manipulálást.

"Mahmúd Ahmadinezsád az előző választáson 14 millió szavazatot kapott, a mostanin pedig 24 milliót, Mehdi Karubi pedig azt közölte, hogy a rá adott szavazatok száma kevesebb volt, mint a kampánystábja és a az által vezetett párt tagjaié" - írta Ebadi.

Sirin Ebadi követelte, hogy "feltételek nélkül engedjenek szabadon mindenkit, akit a választási eredmény elleni tiltakozás miatt zártak börtönbe", és utasítsák a rendőrséget, valamint az újjáválasztott elnökhöz hű Baszidzs iszlamista milíciát a tüntetők elleni erőszak beszüntetésére.

A Nobel-díjas ügyvédnő a választás semmissé nyilvánítását és új választások nemzetközi megfigyelők részvételével való megtartását sürgette.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

10 óra 30 perces kezdettel hirdette meg a kormány e heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósít. A bejelentések jó részét délutánra tartogatja a kormány: ma 17.30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök is bejelentést tesz - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón. Ismertették viszont a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és az idei költségvetés módosításáról is. Elhangzott: a kormány prioritási listájának az élén van a családi adókedvezmény növelése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×