eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bajnai konkrét javaslatokkal érkezett Brüsszelbe

A miniszterelnök támogatja, hogy az uniós állam- és kormányfők hozzanak létre egy erős, európai pénzügyi felügyeleti rendszert. Bajnai Gordon a tagállamok brüsszeli találkozója előtt azt mondta, az uniós országok a gazdasági teljesítőképességük alapján finanszírozzák a klímavédelmi intézkedéseket.

Konkrét válságkezelő javaslatokkal érkezett az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójára a miniszterelnök, Bajnai Gordon azonban az InfoRádió kérdésére egyelőre nem árulta el, hogy mik ezek.

A kormányfő szerint cél, hogy még könnyebb legyen hozzáférni az uniós pénzekhez, így elsősorban ilyen irányú előterjesztéseket tesz majd Magyarország.

Bajnai Gordon elmondta: támogatni fogja azt a bizottsági kezdeményezést, hogy jöjjön létre egy együttműködési mechanizmus a nemzeti pénzügyi felügyeletek között. Szerinte ennek hiánya is hozzájárult a gazdasági válság tovaterjedéséhez.

Ennek azonban van egy vitatott pontja, mégpedig az, hogy ez az európai felügyelet döntőbíráskodói funkciót is kapna, ez ellen azonban több tagállamnak van kifogása. Mindezzel kapcsolatban Bajnai Gordon bejelentette, hogy júliustól elkezdődik a kormányon belül is a munka annak érdekében, hogy a magyar felügyelet, a PSZÁF fogyasztóbarátabb módon működjön: például tervezze előre a pénzügyi kockázatokat, és aszerint viselkedjen mind a felügyelet, mind a bankok, hogy a pénzintézetek is közszolgáltatást látnak el.

Barroso mellett

A miniszterelnök szerint ez eltér a hónap elején már bejelentett intézkedésektől, egy teljesen új koncepcióval áll elő a kormány.

Az állam- és kormányfői csúcson napirenden lesz a klímavédelem is, ezen belül is az, hogy az Európai Unió milyen arányban vegye ki a részét a világ klímavédelmi intézkedéseiből, és hogy az unión belül hogyan legyen a tehereloszlás. Bajnai Gordon szerint a tagállamok gazdasági teljesítőképességét kellene alapul venni.

A miniszterelnök megerősítette, hogy támogatják José Manuel Barroso újrajelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára, mindezt annak ellenére, hogy a szocialisták nem akarják, hogy újrázzon a jelenlegi elnök.

Bajnai Gordon ráadásul délelőtt részt vett az európai szocialista kormányfők találkozóján, azt azonban nem árulta el, hogy a miniszterelnökök végül is mire jutottak Barrosóval kapcsolatban. Bajnai Gordon személy szerint markánsabb válságkezelést vár az Európai Bizottság elnökétől.

Szerző: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×