eur:
388.93
usd:
360.99
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Éleslőszert vethetnek be az ellenzékiek ellen? - videóval

Az iráni elnökválasztásokon vesztes ellenzéki jelölt lemondta a mára tervezett tömegtüntetést Teheránban - egyes jelentések szerint azért, mert a biztonsági erők parancsot kaptak az éleslőszer bevetésére. A hatósági tiltás ellenére Mir Hoszein Muszavi vesztes iráni ellenzéki elnökjelölt több százezer híve tüntetett hétfőn délután Teheránban Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő újraválasztása ellen. A tüntetésen lövések dördültek, legalább egy ember meghalt, többen megsebesültek.

A Corriere della Sera olasz lap egyik videója megörökíti azt a pillanatot, amikor a motoros rendőrök és hatalomhoz hű milicisták hajtanak a tüntető tömegbe és gumibotokkal kezdik ütni az embereket. A tiltakozók azonban hamar felülkerekednek, felgyújtják az egyik motort. Az egyik láthatóan szégyenkező rendőrt pedig elvezetik, hogy megvédjék a dühösebb tüntetőktől és vizet adnak neki.

Ez csak egyike a sok-sok tudósításnak a Mahmúd Ahmedinedzsád elnök győzelmével zárult elnökválasztásokat követő zavargásokról. Az internetező irániak azonban valószínűleg keveset láthatnak belőlük, mert korlátozták a hozzáférést a külföldi médiumokhoz és a közösségi oldalakhoz. Korlátozták a mobiltelefon-szolgáltatást is, és több reformpárti politikust letartóztattak. Jelentések szerint a külföldi tudósítókat pedig felszólították, hogy hagyják el az országot.

Mir Hosszein Muszavi mérsékelt jelölt lemondta a Teheránba tervezett tömegtüntetést, mert értésére adták: éleslőszerrel is el lesznek látva a civil ruhás milicisták. Előzőleg a belügyminiszter illegálisnak minősítette az ellenzéki vezér tervezett gyűlését - ennek ellenére több százezer ember gyűlt össze az iráni főváros központjában.

Ahmedinedzsádnak "nem számítanak"

A hétvégi, négy halottal járó teheráni spontán tüntetések azonban arra utalnak, hogy hívei továbbra sem hajlandók elfogadni az eredményt, amely szerint egyrészt most tízmillióval többen szavaztak, mint az előző elnökválasztáson, másrészt, hogy Ahmedinedzsád elnök 28 százaléknyi többséggel győzött.

Bár hétfőn már úgy tűnt, Teheránban az élet visszatért a normális kerékvágásba, az ellenzékiek új tiltakozási módszert hirdettek: mindenki menjen fel a háztetőkre és onnan kiabáljon.

A tiltakozók mellett egy sor nyugati kormány is elítélte a történteket. Joe Biden amerikai alelnök szerint "borzasztóan sok a kétség" a nagyarányú győzelem miatt. Németországban a külügyminisztériumba rendelték az iráni nagykövetet, Franciaország pedig elítélte a biztonsági erők "brutális" fellépését. Afganisztán, Irak és Venezuela viszont gratulált a győzelmét epikusnak nevező Mahmúd Ahmedinedzsádnak. A most megerősített új elnök dühös futballszurkolókhoz hasonlította a tüntetők tömegét és azt mondta, nem számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×