eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Győztek az állatvédők - betiltják a szőrmefarmokat

Hollandiában rövid időn belül betilthatják a szőrmefarmokat - azokat a telepeket, ahol kizárólag azért tenyésztenek állatokat, hogy prémjükből kabátokat, sapkákat és sálakat készítsenek. A törvényjavaslatot a munkáspárt, a szocialista párt, a liberálisok, a zöldek és az állatvédelmi párt is támogatja. A tilalmat annak ellenére vezethetik be, hogy Hollandia a világ egyik legnagyobb szőrme előállítója.

Májusban születnek a nyérc kölykök és a kis állatok látványa valószínűleg további muníciót ad majd az állatvédőknek. Szinte bizonyos, hogy Hollandia etikai megfontolásokból megszünteti egyik legfontosabb iparágát, a szőrme előállítást - jelentette a parlamenti képviselők véleményére alapozva a Nos Tv.

Az állatvédők szerint a szőrmekabátok, sapkák és sálak viselése erkölcstelen, mert ezek előállításához több millió állatot ölnek meg, előtte pedig embertelen körülmények között, például kis ketrecekbe összezárva tartják őket.

Egy nercbunda előállításához például 50-60 állatra van szükség. Ráadásul a száz éve, ipari méreteken tenyésztett állatok az idők során háziállattá váltak - mondják.

Madonna három éve felháborodást váltott ki, amikor az állatvédők szerint 40 csincsillából készült szőrmekabátban sétált ki egy londoni étteremből. Pamela Anderson volt Playboy-modell, aki a PETA, az állatok etikus kezeléséért fellépő szervezet utazó nagykövete, a holland királynőnél kampányolt a szőrmefarmok bezárásáért.

A liberalizmusáról ismert holland társadalomban az utóbbi években egyre kevésbé elfogadottabb a szőrme viselése. A téma ellentmondásosságát jelzi azonban, hogy a dutchnews nevű hírportálon a válaszadók kétharmada mondta azt: a szőrmefarmokat nem szabad betiltani, mivel az legitim üzletág.

A portál ugyanakkor nem jelzi: hány volt a szavazók közül a holland és hány a külföldi. A szőrmeipar az utóbbi években a reneszánszát éli, főleg a Kínában és Oroszországban megizmosodott középosztály miatt. És azért is, mert új technológiákat vezettek be a feldolgozók.

Európában - ahol ismét csak az aktivisták szerint a világ szőrmefarmjainak 73 százaléka található - Dánia a vezető szőrme előállító - a dán mezőgazdasági export harmadik legfontosabb terméke a szőrme a szalonna és a sajt után. A nyugati szőrme előállítók ugyanakkor azzal próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy szigorúan betartják az állatvédelmi normákat, hogy nagyszámú embernek adnak munkát és különleges szaktudást igénylő, gyakran nemzedékről-nemzedékre öröklődő mesterséget űznek.

Hollandia korábban már betiltotta a róka és csincsilla-farmokat. A nyérc-farmokat 2018-ra zárnák be és a termelők kártalanítása több százmillió euróba kerülne. Magyarországon közben továbbra is üzemelnek csincsilla-farmok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×