eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Phenjan fenyegetőzik és műholdat indít

Észak-Korea azzal fenyegetőzött szerdán, hogy lelövi azokat az amerikai kémrepülőgépeket, amelyek megsértve légterét figyelik az általa beharangozott rakétaindítást. Egy kereskedelmi műhold felvételeiből ítélve nem zárható ki, hogy Észak-Korea mégis műhold felbocsátására készül, és nem nagy hatótávolságú rakétával fog kísérletet végrehajtani - közölték szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselők.

Észak-Korea korábban bejelentette, hogy április 4. és 8. között egy nagy hatótávolságú rakétát bocsát fel, amellyel műholdat fog Föld körüli pályára állítani. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában magának a rakétának a kipróbálása.

Ám még név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselők szerint sincs kizárva, hogy Phenjan valóban műhold fellövésére készül - legalábbis erre lehet következtetni egy kereskedelmi műhold felvételeiből.

Ezeken látszik, hogy a kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóálláson látható Taepodong-2 típusú rakéta feje gömb alakú, mint általában az amerikai, orosz, kínai vagy európai műholdakat felbocsátó rakéták csúcsa. Amennyiben a hordozórakéta robbanófejjel lenne ellátva, akkor inkább kúp alakú lenne az orrésze.

A kereskedelmi műhold által készített felvételt közzétette internetes oldalán a washingtoni Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS), amely biztonsági, egyebek mellett atomfegyverekkel kapcsolatos kérdésekről tájékoztatja a közvéleményt.

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) közben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a rakétakísérlet sikeres is lenne, az csak jelentéktelen mértékben növelné a biztonsági kockázatokat. Amennyiben azonban a nemzetközi közösség aránytalanul túlreagálja a rakétakísérletet, az az észak-korai atomprogram felszámolását célzó hatoldalú tárgyalások végét jelenthetné, és olyan pusztító háborút robbanthatna ki, amelynek kárát látná nemcsak Dél-Koreának és Japánnak, hanem az egész világ. A válsággócok elemzésével foglalkozó tekintélyes nemzetközi intézet szerint a rakétakísérletre nyugodt és összehangolt választ kell adni, fokozva a nyomást Phenjanra, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×