eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendeletben szabályozza a kormány a csúcsvezetők jutalmazását

Franciaországban bekövetkezik az, amit Nicolas Sarkozy államfő mindenképpen el akart kerülni: az egymást érő csúcsvezetői bónuszok által kiváltott társadalmi felháborodás nyomására a Fillon-kabinet jövő héttől rendeletben szabályozza az állami segítségben részesülő cégek vezetőinek javadalmazását, pontosan meghatározva, hogy mely esetekben lesz tilos számukra részvényopciót vagy más jellegű jutalmat kiosztani.

"A kérdésről egyelőre még tart a jogi konzultáció" - nyilatkozta a sajtónak az elnöki hivatal főtitkára, de az már bizonyos, hogy a határozat legkésőbb március 31-én, azaz jövő kedden életbe lép.

A tervek szerint ezentúl a kedvezményes állami kölcsönért vagy garanciáért folyamodó cégeknek írásban kell vállalniuk, hogy tartják magukat a kormányrendelet előírásaihoz, a korábban segítségben részesültekkel pedig utólag íratnak alá egy hasonló dokumentumot.

Az elképesztő nyomás alá helyezett, a szabályozást korábban elutasító nagyvállalkozók szövetségének elnöke immár elismeri, hogy az állami támogatásban részesülő cégekre "magától értetődően plusz kötelezettségek hárulnak". A Medef egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa ugyanakkor azt mondta az InfoRádiónak, hogy az általuk kidolgozott, a csúcsvezetők javadalmazásával foglalkozó, amúgy nem kötelező jellegű etikai kódexet egyre több vállalat fogadja el, és az máris érezteti hatását, így szerintük nincs szükség további szabályozásra.

Az ellenzéki szocialisták azonban újabb "kirakatlépésnek" nevezik a tervet, és úgy vélik, Nicolas Sarkozy valójában meghátrált a cégtulajdonosok előtt, hiszen a leendő jogszabály várhatóan nem foglalkozik azokkal a vállalatokkal, amelyek nagy számban küldik dolgozóikat technikai munkanélküliségre, holott az azzal járó illetmény egy részét az állam fizeti.

Minden napra egy botrány

A magánszektor életébe való ennyire közvetlen kormányzati beavatkozás ezzel azonban koránt sem ért véget. A kormányfői hivatal főtitkára hangsúlyozta: a Medefnek immár Nicolas Sarkozy egyharmados profitmegosztással kapcsolatos, az InfoRádió által is ismertetett elképzeléséről is nyilatkoznia kell.

Claude Géuant csütörtökön megismételte az államfő fenyegetését mondván, ha júniusig nem érkezik érdemi válasz a vállalkozók részéről, úgy a kormány ez ügyben is jogszabályt fog alkotni. A nagyvállalkozók tárgyalási pozícióját erősen rontja, hogy immár csaknem két hete nincs olyan nap, hogy a francia sajtó ne adna hírt egy-egy újabb, csúcsvezetői jutalommal kapcsolatos "botrányról".

A GDF Suez gázipari társaság két első embere csütörtökön kénytelen volt lemondani több millió eurót érő részvényopciójáról, a hét elején megjelent hír elleni tiltakozásul ugyanis a cég egyik leányvállalatának dolgozói spontán sztrájkba kezdtek.

Pénteken a felháborodáshoz való újabb muníciót a Les Echos gazdasági napilap szállította, arról számolva be, hogy a tavaly 2,8 milliárd eurós veszteséget produkáló Natixis befektetési bank 90 millió eurót osztott ki prémiumként brókereinek. Az ügy pikantériája, hogy a társaságot két egyesülés előtt álló pénzintézet, a Banque Populaire és Caisses d'Epargne - a Népbank és a Takarékpénztár - birtokolja, és a fúzió után létrejövő társaságba az állam ötmilliárd eurót készül beruházni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×