eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Gazprom szerint az egész eurázsiai térség gázellátása veszélybe kerülhet

Beláthatatlan következményekkel járhatnak az egész eurázsiai térségre, ha az ukrajnai gázvezeték-rendszer működési rendjében a Gazprommal nem egyeztetett változtatásokat hajtanak végre - jelentette ki szerdán Oleg Akszjutyin, a Gazprom szállítási, tárolási és gázfelhasználási osztályának vezetője.

Akszjutyin - akit az Interfax hírügynökség idézett - erről a héten az EU és Ukrajna által Brüsszelben aláírt megállapodás kapcsán szólt, amely, mint mondta, előirányozza a vezetékrendszer működési rendjének megváltoztatását.

Kijelentette: "A két vezetékrendszer (az orosz és az ukrán) integrációjának mértékét figyelembe véve, valamint tekintettel arra, hogy az ukrán rendszer működése a Gazprom szerződéseinek s az exportszállítások bonyolításának nélkülözhetetlen része, a Gazpromnak hozzá kell járulnia bármiféle munkához, amely az ukrajnai exportvezetékek áteresztő képességének megváltoztatásával jár. Mi több, az ukrán vezetékrendszert úgy építették ki, hogy teljesen szinkronban van Oroszország Egységes Gázellátási Rendszerével, ugyanis a két rendszert az egykori Szovjetunió gázkitermelésének és -szállításának egységes technológiai komplexumaként hozták létre".

Hozzátette: "Ennél fogva az ukrajnai gázvezeték-rendszer működési rendjének nem egyeztetett megváltoztatása nem csupán az exportszerződések teljesítésére lesz kihatással, hanem az oroszországi és közép-ázsiai gázkitermelésre is, és így beláthatatlan következményekkel járhat az egész eurázsiai térségre nézve".

Akszjutyin úgy vélte: teljesen világos, hogy a gázszállítások rendszerének normális működése csakis úgy biztosítható, ha a kitermeléstől a szállításon át a felhasználásig az összes technológiai ágat és folyamatot koordinálják, s ennek nincs alternatívája.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×